Смартфони и таблети вместо дрънкалки и биберони

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Baby&tablet500

Повече от една трета от децата в невръстна възраст – до една година, боравят със смартфони и таблети, преди да проходят. А една четвърт от 2-годишните малчугани използват мобилни устройства поне 1 час на ден.

Това са резултатите от проучване на Медицинския център “Айнщайн” във Филаделфия. Изследователите споделят, че са изненадани от откритията: “Не очаквахме, че децата използват подобни устройства още от 6-месечна възраст”.

Наред с това проучването сочи, че родителите употребяват джаджите, за да забавляват отрочетата си. 73% дават телефон на децата си, докато са заети с домашни задължения, а 60 на сто казват, че в такива случаи оставят малките с таблет в ръце.

Малко под една трета от родителите приспиват малките си наследници с мобилни устройства, а две трети ги използват, за да ги успокояват когато плачат или са неспокойни. Експертите изтъкват, че има голяма вероятност тези навици да навредят на развитието на децата, независимо от съществуването на образователните мобилни приложения.

Британското правителство например предупреди още през 2013 г., че прекарването на твърде много време пред електронните екрани може да доведе до емоционални проблеми при малчуганите. Американската академия на педиатрите също не препоръчва използването на устройства с екрани преди навършване на 2-годишна възраст.

Същите вредни ефекти се наблюдават и при по-големи деца. Изследването от 2014 г. установява, че в предтийнейджърска възраст онези, които биват оставени 5 дни без дигитални устройства в лагер на открито, показват по-добра способност за разпознаване на емоциите на другите хора, по-висока степен на концентрация, отзивчивост и емоционално равновесие.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,266 преглеждания

Comments are closed.