Симптоми на скрита депресия (Не само по Коледа)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_depression.jpg

Често пренебрегваме диагнозите, които не се изразяват във физическо страдание. Те обаче често си отмъщават коварно за това, че не им обръщаме внимание. Става дума за състояния от обикновена тъга, до лошо настроение и депресия.

Макар и подценявана, депресията е сериозно заболяване, която лесно може да се обърка с натрупана умора, да се прикрие под прекалено упорити занимания на работното място и дори с игра на благополучие.

Тъгата, липсата на инициативност и загубата на физическа и емоционална енергия са първоначалните симптоми на депресията.

Правилното диагностициране на това състояние изисква намесата на специалист, но всеки сам може да установи емоционалната си неуравновесеност, от която тръгват по-сериозните симптоми на депресията.

Следващите признаци на депресия са ориентир, по който всеки може да прецени дали е застрашен и до каква степен.

Обзети сте от философски мисли и настроения
Обикновено хората, които страдат от скрита депресия са склонни да говорят на философски теми. Изразяват се с абстрактни изрази и рядко са конкретни и ясни в изказа си. Депресираните хора обичат да говорят за смисъла на живота. За тези хора, психолозите казват, че загубата на конкретност в мисленето и изразяването ги отдалечава от личното благополучие и щастие.

Непрекъснато търсене и намиране на оправдания, за да не изпълнят едно или друго
Хората, страдащи от скрита депресия непрекъснато се оправдават и измислят истории, за да не отидат на гости или да не се срещнат с приятели си. Те старателно прикриват тъгата и истинските си желания. Извиненията им са само фасада, зад която да се скрият с едничката цел да не притесняват околните с емоционалното си състояние.

Липса на адекватно поведение
Хората с депресия тълкуват реалността по свой собствен, и често погрешен начин. Привидно се съгласяват с всичко и всички, постепенно престават да изразяват собствено мнение, спират да изявяват желанията си, пренебрегват обидното отношение на околните, дори могат да престанат да изпитват емоционална болка (дори при загуба на близък).

Развиват някои психосоматични заболявания
Депресираните хора най-често се оплакват от болки в сърдечната област, напрежение в ръцете и краката, затруднено дишане, постоянно главоболие, болки в зъбите и венците. Най-често изследванията на тези хора са в норма и не показват отклонения в здравословното състояние, но болезнените оплаквания често водят до безпокойство и напрежение. Това създава един порочен кръг, от който излизането е особено трудно.

„Дъвка“ за мозъка
В състояние на депресия, хората започват да си задават въпроси и да търсят настойчиво техните отговори, достигайки до обсебващи мисли и състояния. Като основното е, че не могат да намерят нито едно вярно решение за проблемите си. По този начин те създават илюзията, че правят нещо полезно, но единственият резултат е раздразнителност и чувство за безизходност, последвани от изключване на реалността.

Занемарена външност
Депресията се отразява пряко и на външния вид. Често хората с депресия спират изведнъж или постепенно да се грижат да личната си хигиена, за чистотата на дома си. Това е много характерен белег за депресия при хора, които по принцип винаги са били спретнати и чисти.

Ниска продуктивност
Това е сигурен белег за скрита депресия. Обикновено човек, изпаднал в това състояние рязко престава да се справя с рутинните си задачи, често забравя, лесно се уморява, преследва го чувството за безсмислие във всяко негово действие.
Понякога обаче скритата депресия може да се прояви с обратен знак. Тогава по-скоро неактивни хора се превръщат в работохолици с препълнен график, които едва смогват да го изпълняват. Тези хора на практика неистово се опитват да внесат смисъл в живота си.

Измамно щастие
Хората с депресия се опитват да я прикрият за постоянно положително настроение. И погледнато отстрани, те наистина могат да ви се сторят щастливи и доволни от живота, дори за безгрижни. Те съзнателно избягват сериозните разговори, надсмиват се над важните теми за разговор. Те не могат да бъдат разкрити лесно, за да се установи, че са депресирани, са нужни дълги и откровени разговори.

Как можем да помогнем на човек, които има признаци на скрита депресия?

– Опитайте се да говорите с него за здравословните му проблеми.

– Не се шегувайте и не подценявайте оплакванията му.

– Помагайте му в ежедневните задачи.

– Не го принуждавайте да води активен начин на живот, ако той самият не иска.

– Давайте си взаимни почивки, за да приемете състоянието му.

– Обяснете му, че е добре да потърси професионална помощ.

– Бъдете грижовни, без да му досаждате.

– Събирайте информация за състоянието му от това, което споделя в социалните мрежи. Там хората често споделят много важни неща.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9 041 преглеждания

Comments are closed.