Силантите – какво представляват

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

silanti

www.mysmile.bg

Ще поговорим за един изпитан и добре познат и у нас начин да запазим детските зъби здрави за дълго време – зъбните силанти. В България те се поставят от дълги години, така, че е много вероятно вашето дете вече да има такива. Но ако няма и все още не сте чували за силантите, запишете час при зъболекар на наследника и четете нататък. 

Що е то?

Зъбният силант е бял или прозрачен пластичен композитен материал на базата на фотополимеризираща пластмаса, който се поставя върху дъвкателната повърхност на зъбите, като покрива дълбоките фисури, за да ги защити от вредното натрупване на бактерии и образуването на кариеси. Най-често силанти се поставят на деца, но биха могли да се слагат и на възрстни. Те са ефективни, защото съдържат флуор или калций, които допълнително помагат за минерализацията на зъбите и ги прави по-устойчиви на кариеси. Силанизираните зъби са по-лесни за почистване, защото повърхността им е по-гладка. По този начин те са по-добре защитени.

Необходимостта от силанти идва от факта, че при 95 % от хората дъвкателните зъби имат тесни и дълбоки фисури (бразди). Те са идеалната среда за появата и умножаването на бактериите, предизвикващи кариеси. Дори и да почистваме осторожно, не можем ( а още по-малко децата) да достигнем тези места и така там бактериите си създават цели колонии и въобще си устройват живота идеално на наша територия. Същевременно зъбният емайл е най-тънък именно в тези дълбоки фисури – просто въпрос на морфологична особеност. Затова за много кратко време бактериите успяват да го пробият с произведента от тях самите млечна киселина и да „завземат крепостта”. Под емайла те попадат на дентина, който за тях е здравословна белтъчна закуска, с помощта на която достигат лесно до зъбната пулпа. А това не искаме да се случва с нашите деца, нали? Затова запечатването на зъбите със силанти е една добра защита от кариес.

На кои зъби се поставят силанти?

Могат да се поставят на млечни и на постоянни. Обикновено със силанти се защитават всичи зъби, които са предразположени към развитие на кариес. Силанти се поставят на малки деца, но могат и на възрастни – ако разбира се не е прекалено късно – т.е. ако няма кариес или обтурация (пломба) на мястото.

Лекарите по дентална медицина твърдят, че 84 % от зъбния кариес във възрастта 5-6 години се развиват именно в тези фисури.

silanti-2


Кога?

Най-често лекарите препоръчват силантите да се поставят веднага след като пробият постоянните зъби, преди те да са станали терен за строителни дейности на плаката и бактериите. Тази възраст е подходяща и заради факта, че детските зъби не са достатъчно добре минерализирани, за да са устойчиви на атаката на бактериите. Нивото на минерализация се развива с времето и в зависимост от начина на живот, хигиена, хранене и грижа. Зъбите са най-беззащитни именно в този начален етап, веднага след пробиването. В допълнение, трябва да споменем и това, че хигиената на децата в тази възраст – между 6 и 12 г. е най-ниска, а храненето – най-непълноценно.

Кой и как поставя силантите?

Вашият зъболекар. Процедурата е дори по-проста от поставянето на пломба. Важно е зъбът да бъде добре почистен с четка и паста, след това добре подсушен от слюнката. След подсушаването следва обработка със специалнен гел, който помага на силанта да се захване по-добре и накрая се поставя. Обработва се със полимеризираща лампа и Воала! Вижте ми новия силант! Важно е обаче процедурите преди поставянето да се изпълнят добре, за да може той да се захване здраво и да не се налага да бъде подменян скоро. Процедурата не е болезнена и отнема няколко минути. Ако имате правилния подход към детето си и му обяснявате защо тя е важна за здарвето му, това може да се превърне в забавно приключение.

Някои други подробности

Поставянето на силанти не се поема от Здравната каса, но е евтина процедура. Средната цена за един зъб е между 10 и 30 лв. Лечението на кариес е много по-скъпо, затова е добре да действаме превантивно.

Докато силантите са здрави зъбът е защитен от появата на кариес. Счупи ли се, записвайте час при лекаря за нов.

Силанизирането не ви спестява всички останали грижи по зъбите на детето ви, като редовното миене, почистване с конец, балансираната диета, създаването на хигиенни навици и прочие. Специалистите предупреждават, че лошата хигиена допринася за бързото износване и падане на силантите. При добра работа от страна на зъболекаря и взависимост от използваните материали, обаче, те издържат между 3 и 5 години. Често се случва, обаче, зъболекарите да се натъкнат на идеално запазени силанти върху зъбите на възрастните си пациенти!

В заключение ще кажем, че силанизирането е като създаването на дългосрочен спестовен влог в касичката на здравата усмивка на вашите деца. Направете го още днес.


Още детско здраве:

kids teeth   За здрави детски зъби

momiche-pregled-oftalmolog   Детското зрение

detsa-s-dyslexia   Дислексия – различен не значи по-лош

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

12,606 преглеждания

Comments are closed.