Що е то пасивна детска градина?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detsua gradina

Пасивна детска градина в Бургас ще учи децата на екология и биоразнообразие.

Пасивна детска градина по модела на така наречената “пасивна къща” ще бъде изградена в комплекс “Меден рудник” в Бургас. Иновативният за България проект е готов и с него община Бургас ще кандидатства за финансиране по европейските програми. Сградата ще е с енергиен клас А. Такива сгради се наричат “пасивни”, защото задоволяват преобладаващата част от нуждите си от топлинна енергия чрез пасивни източници – слънчева енергия, отделена топлина от обитатели и уреди.

Избраното място е непосредствено до новооткрития плувен комплекс в районния център на “Меден рудник”, съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че в проекта са приложени всички съвременни иновативни решения, свързани с енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане, използване на възобновяеми източници на енергия за отопление/охлаждане; въвеждане на системи за управление на консумацията на енергия в сградата; системи за оползотворяване на дъждовната вода за поливни нужди; ефикасна система за управление на отпадъците – разделно събиране и компостиране.

Детската градина ще се отличава от останалите както по външния си вид, така и по организацията на вътрешното пространство.

“Като място сме избрали к-с “Меден рудник”, защото там има най-много млади семейства с деца”, допълни Николов.

Планираният капацитет е за 150 деца. Специалистите вече разработват и специална програма, по която ще бъдат обучавани децата там. Тя ще е свързана с опазване на биоразнообразието. Предвидено е в нея да бъдат включени преподаватели от Дружеството на защита на птиците, както и от други екологични организации, които да възпитават децата в любов към природата. Разработва се специално меню, което ще включва здравословна храна с биопродукти.

Отоплителната инсталация ще е водна, с принудителна циркулация. Топлоносителят ще е гореща вода с температура 70/50° С. Предвидена е и инсталация със слънчеви колектори с целогодишен режим на работа. Водата за битово горещо водоснабдяване ще се осигурява чрез бойлери, които са свързани с колекторите в котелното и със слънчевите колектори.

Изпотчик: www.greentech.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,277 преглеждания

Comments are closed.