Ще могат ли родителите да имунизират децата си срещу варицела, ако искат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini_k

Да се даде възможност на родителите, които желаят, да имунизират децата си срещу варицела. Предложението е на здравните власти, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Към момента ваксинацията не е част от имунизационния календар и по тази причина препаратът не фигурира на родния пазар. Затова родителите са принудени да търсят ваксината в Гърция, Кипър или Австрия, което не е редно, посочи Кунчев. Той добави, че се обсъжда и добавяне на задължителна реимунизация срещу коклюш, тъй като заболяването „изживявало ренесанс”.

Промените в българския имунизационен календар, които се предлагат, се базират на опита в развитите страни, посочи Кунчев: „Първо искаме да дадем възможност на родителите, които желаят, да могат да направят ваксината срещу варицела. Тя е в календарите на 17 страни в Европейския съюз, в САЩ натрупаха над 15-годишен опит с нея. У нас обаче тя не е част от календара и никоя фирма не е направила стъпки да я регистрира, за да фигурира на свободния пазар. Знам, че някои родители правят опити да я купуват от Гърция, Кипър и Австрия, което не е редно и много усложнява нещата.”

Обсъжда се също така и премахване на една от реимунизациите срещу туберкулоза: „Точно на коя възраст ще я премахнем още не е решено, но вероятно това ще се случи на 11 години. Целта е да се доближим до европейската практика да се правят по-малко приложения на тази ваксина, тъй като ние дълги години бяхме рекордьори с два приема и три реимунизации след манту. Обсъждаме и евентуално в коя възраст е подходящо да се добави една реимунизация срещу коклюш, тъй като се оказва, че това заболяване изживява някакъв ренесанс в целия свят. Затова повечето страни по света добавиха една реимунизация в тийнейджърска възраст.”

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

982 преглеждания

Comments are closed.