Ще има ли задължително предучилищно образование за 4-годишните?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detska-gradina

От Министерството на образованието и науката (МОН) имат намерения да предложат задължително предучилищно образование за 4-годишните деца. Законодателните промени ще бъдат инициирани през октомври, а по думите на министър Красимир Вълчев обхващането на 4-годишните в задължителното образование може да стане от следващата 2018/2019 учебна година.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата.

При дебатите през 2012 г. около училищната реформа имаше предложения за задължително предучилищно образование и на 4-годишните, но те срещнаха множество критики от обществото. В началото на 2013 г., бяха приети такива текстове в училищния закон, които доведоха до протести на родители и искания на опозицията президентът да наложи вето. Тъй като няколко седмици по-късно тогавашното правителство подаде оставка, а 41-ият парламент бе разпуснат, законопроектът не бе приет изцяло.

През 2014 г., когато на власт бе вторият кабинет на Борисов, ГЕРБ внесе отново законопроекта за предучилищното и училищното образование, но без текстове за задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Именно този закон е основа на продължаващата вече година реформа в училищното образование.

Към настоящият момент министър Вълчев обяви, че мотив за предложението за задължително предучилищно образование за 4-годишните е задържането на децата в училище – за да не отпадат ученици от рискови групи в 6-и или 7-и клас, каквато тенденция има, трябва да бъдат обхващани по-рано в детските градини.

Просветното министерство ще инициира и законови промени, според които делегираните бюджети няма да зависят само от броя на учениците, но и ще отчитат неравенства в достъпа до образованието, както и трудности при подготовката.

по информация на Дневник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4 510 преглеждания

Comments are closed.