Шест часа в класната стая = липса на концентрация, лошо настроение и депресия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchenici-sun-ranno-stavane

Достатъчни са шест часа, изкарани зад чина в седнало положение, за да развият тийнейджърите някаква форма на депресия, установиха учени, цитирани от в. “Метро”. Вестникът се позовава на проучване на специалисти от лондонския “Юнивърсити колидж”. Те изследвали данните за 4257 подрастващи, чиито придвижвания били проследени с акселерометри в продължение на минимум 10 часа в денонощието. Поведението на участниците било отчетено на 12, 14 и 16-годишна възраст. Те трябвало да отговорят и на въпроси, свързани със симптоми на депресия, като лошо настроение и липса на концентрация.

Проучването установило, че между 12 и 16-годишна възраст физическата активност намалява. При това прекараното време в седнало положение се увеличавало до 7-8 часа на ден, предаде БТА.

От анализа на данните станало видно, че за всеки час, прекаран в заседналост, рискът от депресия се увеличавал с 11 процента до достигането на 18-годишна възраст. Децата и от трите групи, изкарващи голяма част от времето си в седнало положение, били с 28 процента по-голям риск от депресия до достигането на 18-годишна възраст.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,679 преглеждания

Comments are closed.