Шарени коледни бастунчета
Тази рецепта изглежда доста атрактивна и уж не чак толкова сложна, но всъщност „плетенето” на бастунчетата от тесто се оказа предизвикателство. Едва сега, когато започвам да споделям с вас как я приготвихме и погледнах оригиналната рецепта (която доста променихме), забелязвам, че има отбелязана забележка, че ако е прекалено меко тестото е хубаво да го сложим първо да се стегне в хладилника, преди да почнем да моделираме… Е, по-добре късно, отколкото никога – поне вие сте предупредени. J
Необходими продукти:
1 ½ пакетчета масло, размекнато
1 ч.ч. захар
1 яйце
2 ч.л. ментова есенция (ние използвахме канела)
1 ч.л. ванилия
2 ¼ ч.ч. брашно
2 ч.л. червена/ зелена боя за храна (ние използвахме какао на окоJ)
Начин на приготвяне:
Смесете захарта и мекото масло и ги разбийте с миксер. Добавете яйцето, ментовата есенция (или канелата) и ванилията.
Към тази смес добавяйте брашното постепенно, докато се поеме добре. Отделете половината смес в друг съд и добавете към нея боята за храна (или какаото), след което разбъркайте добре, докато се обагри равномерно.
Загрейте предварително фурната на 180 С (може да използвате функция за печене с вентилатор, ако имате такава на фурната). Покрийте дъното на тавата, в която ще печете сладките, с хартия за печене.
Време е да започнете да правите бастунчетата. Вероятно ще откриете собствен подход, при който да ги оформяте най-лесно, но ето как може да пробвате – вземете по малко от двата цвята тесто, разточете с длани върху кухненския плот или друга чиста повърхност, така че да се получи нещо като тънко въже с дължина около 10-тина см. Когато подготвите по едно такова „въже” от двата цвята тесто, опитайте да ги преплетете и накрая да оформите бастунче. Както казахме и в началото, това е най-голямото предизвикателство в задачата и може да се наложи да сложите тестото в хладилника да се постегне.
Ако тестото ви се стори прекалено много, а задачата безкрайна, направете няколко бастунчета, а с останалото тесто направете като нас – използвайте въображение!
Може да разточите тестото и да изрежете коледни фигурки от него, може да го направите на топчета-бонбони (и да ги поставите в специални хартийки за бонбони още докато печете) и всичко, което ви хрумне!
Когато напълните тавата, сложете сладките да се пекат. За бастунчетата са необходими около 8-10 минути, но ако сте забъркали „по-дебели” сладки – като нашите топчета-бонбони, може да е нужно повече време. Заради тях оставихме всички сладки във фурната поне 20 минути, но топчетата така и не се втвърдиха особено – тестото продължаваше да е сравнително меко и ронливо. Това разбира се не попречи да са вкусни, а на другия ден тези сладки бяха станали доооста твърдички, така че не се притеснявайте.
Като финал ще споделим, че всичко беше хапнато с желание и добър апетит! Приятно забавление!
3,663 преглеждания