Сензорни игри, без бъркотия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sensory-play-activities

Сензорните игри носят огромни ползи на децата, но често не разполагаме нито с достатъчно време, нито с търпение, за да им се посветим истински. Обикновено след занимания, развиващи фината моторика на децата у дома настъпва истинска бъркотия, която подреждаме часове наред. Как да направим така, че хем децата да имат своите сензорни игри, а ние да се забавляваме заедно с тях, без страх от разхвърляна до неузнаваемост къща.

1. Напълнете пластмасова купа с памучни топчета (използвайте обикновен памук от аптеката). Дайте на детето друга купа и пласмасова мерителна лъжичка, с която да ги вади от едната купа и да ги слага в другата. Това занимание е отлично за развитието на фините движения на малките ръчички.

2. Оставете децата да развиват музикалните си умения на воля, но вместо с тенджери и тигани, дайте им различни по големина картонени кутии, върху които могат да удрят с дървена бъркалка или пластмасова сламка. Тази игра не е от най-тихите, но в сравнение с дамокинските съдове, е направо релаксираща.

3. Напълнете плик с различни по цвят темперни бои и го затворете надеждно. Дайте го на детето и вижте какви изумителни картини ще сътвори, при това, без грам да изцапа наоколо (пликчето трябва да се затваря добре, идеална работа вършат тези с т.н. „ципчета“). Това занимание е свързано с развиване на усещането на различни текстури. Подходящо е за всяка възраст.

4. Заниманията с детска йога развиват вестибуларния апарат и координацията. Независимо, че в детската йога може да липсват традиционните елементи на класическата йога и да ви се струва, че децата просто се движат хаотично, тези движения са от полза за тяхното здраве.

5. Дайте на детето гевгир с дупки и сламки и го оставете да сътвори скулптура от тях, като пъха сламките в дупките на гевгира.

6. Напълнене здрава, плътно затваряща се полиетиленова торбичка с едри пластмасови мъниста и малко вода. Затворете торбичката плътно и надеждно. Малките деца обожават да си играят с топчета, а тези са прилежно прибрани, така че няма опасност да ги погълнат или разпилеят.

7. Залепете няколко ципа върху твърд картон, така че да могат да се отваря и затварят. Покажете на детето какво се иска от него и го оставете да играе. Освен, че ще се занимава дълго, детето ще усъвършенства фините дрижения на пръстите на ръцете.

8. Изследователски бутилки – напълнете няколко пластмасови бутилки с различни по вид, цвят и структура материали, например: копчета, камъчета, пякъс, вода, пухени топчета. С тяхна помощ децата се учат да различават различните материали, научават понятия като прозрачност, цвят, твърдост.

9. С помощта на дъска и филц, направете снежен човек у дома, вместо да излизате навън, когато е -10 градуса.

10. Замразете дребни гумени играчки във формички за сладки или лед. След това ги дайте на децата да ги разтрашат, за да освободят играчките си. За да не стане „потоп“ в хора, тази игра е добре да се случва в банята или навън. Подходяща е за горещите летни дни.

11. Напълнете плътно затваряща се полиетиленова торбичка на 1/3 с пяна за бръснене и добавете два-три вида цветен брокат. Консистенцията е идеална за забавни игри, а удоволствието от блясъка на броката – голямо. Занимание, което би предизвикало пълна омазвация, но поднесено по този начин – щетите са никакви, забавлението пълно.

12. Сътворете „тактилен контейнер“ като в голям леген или кош за пране съберете най-различни предмети, които намерите в къщи – гумени топки, листове хартия, ябълки, картофи. Накарайте детето да ги раздели по определен признак, намислен от вас.

13. Карането на велосипед също спада към сензорните игри, тъй като развива баланса, а той е функция на вестибуларния апарат.

14. Вземете различна по едрина шкурка и накарайте детето да рисува върху ния с маслени пастели. Тази типична сензорна игра развива фината сетивност на пръстите.

15. Игра с моделин или пластилин. Ако разполагате с по-голямо количество, можете да го поставите в бебешката ваничка и да оставите децата са стъпват върху него, освен да го мачкат с ръце.

16. Изрежете кръгове от най-различни материи – хавлия, картон, велпапе, станиол и други, разпръснете ги по пода. Нека детето стъпва последователно върху тях и да ви казва какво усеща. Играта е подходяща за по-големи деца.

17. Когато сте на разходка сред природата, събирайте заедно листа, жълъди, камъчета, пръчки, така детето ще се научи да изследва заобикалящата го среда.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

25,829 преглеждания

Comments are closed.