Сбогом, скъпа залъгалке

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_dete-s-biberon.jpg

През първите седмици от живота на бебето, сукателният рефлекс е много силен и за това много родители прибягват до употребата на биберон. Не ми се иска да разискваме ползите и вредите от него, затова нека преминем към съществената част – как безболезнено да се отървем от него. Тук ви представяме някои идеи, но те не са универсални – всеки родител трябва да прецени кога е удачният момент и коя стратегия е най-подходяща за неговото дете.

1. Колкото по-рано, толкова по-лесно

Това е златното правило. След  4-тия месец вече може да започнете да предлагате залъгалка все по-рядко – само когато наистина има нужда и така в рамките на няколко седмици ще се отървете от нея. Само не се изкушавайте да я върнете, когато започне растежът на зъбите.

2. Със залъгалка не се спи

Моят съвет е да не учите бебето да спи със залъгалката, защото в повечето случаи те се будят, когато я изпуснат, а това означава безкрайни нощни приключения за вас и неспокоен сън за тях.

3. Биберон се маха от раз

Това ще ви го кажат много хора, но не винаги е правилният начин. Най-често работи успешно само при деца под 12 месеца, които не са толкова силно привързани към него. Ако детето плаче твърде много и твърде дълго за биберона – по-добре помислете за друга стратегия.

4. Бибата не е това, което беше

Бебето е свикнало на определен вид усещане, което му носи залъгалката. Променете го – така ще намалите интереса му и отказването ще бъде по-лесно. Може да направите това просто като пробиете върха на биберона с игла.

5. Методът на изключването

Забележете кога и къде детето се нуждае най-малко от залъгалката си и започнете от там.  Например първо спрете да я давате навън, постепенно ограничете употребата вкъщи и така докато се научи да заспива без нея.

6. Предизвикайте емпатия

Децата се развиват много бързо във всеки аспект, включително и емоционално. Изпитайте  емпатията му, като кажете, че някой друг се нуждае повече от биберона му – например плачещото бебе в преминаваща количка, или малките котета зад храста. Щом веднъж я даде доброволно – изхвърлете я тайно и всеки път, когато я поиска му напомняйте къде е.

7. Силата на ритуалите

Измислете ритуал за изпращане на залъгалката – много родители споделят, че този метод работи безотказно. Една от любимите ни идеи идва от Джо Фрост и “Феята на бибероните“. Както ще видите – малка доза вълшебство никога не е излишна. Кажете на детето, че след два дни ще дойде „Феята на бибероните“, за да вземе неговата и да я занесе на малките бебенца, които сега са се родили. Вечерта преди големия ден, старателно опаковайте всички биберони, заедно с детето, може дори да напишете картичка с пожелание, оставете пакетчето на специално за детето място и вечерта, когато заспи го изхвърлете, а на негово място оставете малка играчка-подарък. За допълнителна магия – поръсете с конфети и брокат. Така бързо и безболезнено ще се отървете от бибата.

 

Важни правила:

  • Не се опитвайте да махнете биберона, когато детето е неспокойно, поради никнещо зъбче например
  • Веднъж махнете ли биберона, не се изкушавайте да го предложите отново
  • Предложете заместител, с който детето да се успокоява – плюшена играчка или пеленка например
  • Внимавайте да не замести биберона с палец
  • Ако детето разбира и му е трудно без залъгалката – опитайте да го разсейвате с интересни игри или пък предлагайте малки стимулиращи награди за всеки ден без биберон
  • Не го правете принудително – не оставяйте детето да плаче твърде дълго за залъгалката си, не я мажете с люта чушка и не си въобразявайте, че едно дете, на което биберона е осигурявал спокойствие и комфорт дълго време, ще забрави за него от днес за утре.
  • Подходете с търпение и разбиране – това е ключът към успеха.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,972 преглеждания

Comments are closed.