Събития в страната по случай 3 март

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Варна: “Децата на Варна празнуват 3 март”

По случай 140-годишнината от Освобождението на България от Османско Владичество, Детски кът-Варна организира за поредна година голям детски празник под надслов “Децата на Варна празнуват 3 март”, съобщават организаторите на събитието.

В 12:00ч. в езерото на Детски кът-Варна /Морска градина/ малките артисти от театрална школа при клуб за детско творчество “Щурче” с ръководител варненската актриса Биляна Стоева, ще открият сцената. Ще бъде прочетено за първи път след 140 годни, писмо от Княза на Русия към българския народ по случай Освобождението на България при подписването на Санстефанския мирен договор. Оригиналното писмото е подарък от Руското Консулство във Варна на музея на Възраждането, който го предоставиха на децата на Варна. На цената ще се изявят и трите състава на детски танцов ансамбъл “Искра” с ръководител Петър Иванов. Малките певици от вокална група “Медени звънчета” с ръководител Петя Драгнева ще извият гласчета в чест на празника. Децата от хуманитарна гимназия “Канстантин Преславски” ще са в основата на музикалните изпълнения с народни инструменти. Над 240 деца ще минат през голямата над 100 кв. сцена разположена в езерото. На финала гайдарски оркестър “Кавадари” с ръководител Драгни Драгнев и още деца от различни клубове и кръжоци ще засвирят със 140 народни инструменти “Гайдарска сюита”.

Точно в 13:00ч. съвместно с клуб за народни танци “Звънчета” с ръководител Полина Методиева ще се завие най-голямото празнично хоро.

В 13:30ч. съвместно с музея на Възраждането град Варна ще бъде открита винилната изложба “Българските опълченци и град Варна”. Също така ще има разстановка на стара градска чаршия където ще може да се видят различни занаяти характерни за онова време.

В 14:00ч. ще започнат работилниците по гайда, тамбура, кавал и народно пеене.

Събитието е безплатно.

3-mart-varna

***

Пловдив: Изложба, посветена на Освобождението 

Изложба, посветена на Освобождението на България, ще покаже днес в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя ще бъде наредена в Централното фоайе на библиотеката.

Експозицията е със заглавие „Оригинални хромлитографии от Руско-турската освободителна война“. Хромлитографииге са притежание на библиотеката. Закупени са от частен колекционер през 1924 г. за 700 лв., заедно с илюстрованото списание „Москва“ и „Българска илюстрация“.

Творбите са създадени по време на войната и след това от руски художници – И.Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и др. Колекцията на  НБ „Иван Вазов“ – Пловдив включва 27 хромлитографии, от които 16 ще бъдат показани.

Изложбата ще може да бъде видяна до 18 март.

***

София: “Знаци на свободата” – изложба

По случай 140-годишнината от Освобождението на България Националният исторически музей ще бъде домакин на изложбата „Знаци на свободата и героизма”, посветена на Руско-турската освободителна война, организирана от инициативен комитет: Наско Якимов, Борислав Дряновски, Валентин Плетньов, Иво Хаджимишев, Николай Русев, Марина Варенцова, Вячеслов Бабияк (Русия) и Луиза Карла (Румъния).

Изложбата се състои от живописни произведения и графики, дело на художници от България и Русия, фотографии, правени по време на войната, и копия на документи с висока историческа стойност.

По доста интересен начин са съчетани творческият поглед на съвременни автори към събитията, отпреди 140 години, с документалната стойност на фотографските материали. До момента изложбата „Знаци на свободата и героизма” е гостувала в няколко български града, като в Националния исторически музей ще бъде представен неин разширен вариант, включващ непоказвани досега художествени произведения.

Посетителите ще могат да видят също така оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската война, съхранявани в НИМ. Сред тях е и жезъл, принадлежал на граф Николай Игнатиев.

Изложбата ще бъде открита в 11:00 ч на 3 март и ще бъде достъпна за посещения до 3 май 2018 г.

***

София: Паметник на българския опълченец 

3martНа 3 март пред Паметника на българския опълченец в София ще се състои тържествено честване на празника, с който ще бъде отбелязана 140-та годишнина от Освобождението. Организатори на събитието са Столична община, Фондация “Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия “Александър Невски”.

Паметникът на българския опълченец се намира в градинката зад Централния военен клуб. Монументът е бронзово копие на фигурата на опълченеца от картината на Ярослав Вешин „Самарското знаме”. На постамента с форма на кръст за храброст са поставени четири барелефа – три от тях са по известните картини “Битката за Орлово гнездо”, “Освещаването на Самарското знаме” и “Качването на Балкана”, а четвъртият, поставен на гърба на паметника, представлява карта на Балканския полуостров с пътя на опълченските дружини от Руско-турската освободителна война.
В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, певците Мая Нешкова, Мартина Иванова и Илия Луков, хор “Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, ученикът Мартин Желев.
***
Банкя: Патриотичен фестивал от 3 до 5 март 2018
Банкя ще посрещне Националния празник с Патриотичен фестивал.

От  3-ти до 5-ти март  Фондация “Румънеца и Енчев” със съдействието на район „Банкя” ще организира в парк “Ротонда” фестивал, посветен на 140-та годишнина от Освобождението на България. Основните акценти в програмата ще бъдат родолюбието, любовта към българската история, култура и фолклор.

140- метров трибагреник ще посреща посетителите на събитието.  За първи път на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.
Ще има още исторически музей на открито, където гостите ще могат да видят реплики на Панагюрското съкровище, Боровското съкровище, маската на Терес I, статуи на български царе и картини на историческа тематика.За най-малките посетители ще е отворено „Училище за юнаци”, където децата, под формата на игра, ще се запознаят с  бойната подготовка на едновремешните хайдути, как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, ще се учат и на безопасност на движението.  Момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да плъстят вълна, също като едно време.
„Познавам ли моята България” също е за малчуганите. В тази част от фестивала децата ще научат интересни факти от минало и ще строят макети на исторически забележителности.
От 3 до 5 март на сцената на фестивала ще се провежда и „Час по родолюбие” – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която ще взимат участие желаещи от публиката. За победителят ще има награда.Събитието е безплатно.
***

Заедно в теснолинейката III – вълнуващо приключение, посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България

Трепомартенското пътуване от Септември до Якоруда с влак „Родопи” по линията на теснолинейката тази година се провежда за трети път и е посветено на 140 години от Освобождението на България, 130 години БДЖ и 75 години железница до Банско.

Тръгването от гр. Септември ще стане в  8:31 часа, а пристигането в Якоруда три часа по-късно. По време на пътуването за пътниците ще има много изненади. В Якоруда празникът ще продължи с празнично шествие от гарата до центъра на балканското градче. От 12:00 ч. до 13:00 ч. на площада ще се вият кръшни български хорца, а след това всалона на читалището ще започне официалната част, с изпълнения на местни и гостуващи самодейци.
От 14:30 ч. до 15:30 ч. всеки ще има възможността да се наслади на самостоятелна разходка из града, а влакчето ще потегли обратно точно в 15:50. Прибирането в Септември е предвидено за 19:04 ч.

Предвидени са връзки от и за София (06:40/ 19:30 ч.), Пазарджик (8:02/ 19:23 ч.) и Пловдив (07:25/ 19:23 ч.).

„БДЖ – Пътнически превози” ще въведе предварителна продажба на билети с места за влак „Родопи” Септември – Якоруда – Септември на 03.03.2018 г. от гарите, генериращи най-много пътници за събитието в предишни години, с цел да се осигури максимален комфорт и сигурност за пътуването.

За актуални подробности следете Фейсбук събитието.

tesnolineika

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,973 преглеждания

Comments are closed.