Салонът на изкуствата в НДК се открива тази вечер с интерактивен мапинг

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
0_97018900_1462787134s

НДК ще открие тазгодишното издание на фестивала „Салон на изкуствата“ с невиждан интерактивен мапинг на 11 май.

Уникалният проект, по идея на Полина Герасимова, ще бъде прожектиран върху фасадата на Двореца, като в него се смесват технологии с почти век разлика.

Началото на мащабното събитие е точно в 21:30, като всеки от присъстващите ще може сам да създава музика на живо с първия в историята електронен музикален инструмент – теремин. Зрителите ще могат и да сменят визуализациите, които ще се прожектират в реално време.

Музикалният инструмент теремин е измислен от физика Леон Теремин преди около 90 години и с него може да се свири, без дори да бъде докосван. Той работи на принципа на електромагнитните вълни, излъчвани от човешкото тяло, и разполага с две антени. Дясната ръка се движи от и към вертикалната антена, променяйки тона на инструмента, докато лявата ръка се движи от и към хоризонталната антена, с което се контролира силата на звука.

На събитието, освен генерирания от теремина звук, участниците ще могат да се пробват да създават ритъм на живо. Всеки един бийт и тон от теремина ще съответстват на различна визия, която в реално време ще бъде прожектирана на фасадата на НДК. Освен това всеки, който създава музика, ще се вижда на огромен екран, част от визията върху фасадата.

В България на теремин свири само един човек – Димо Стоянов от група П.И.Ф., който ще направи музикална изненада непосредствено преди интерактивното удоволствие за присъединилите се към събитието.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

Етикети:

1 242 преглеждания

Comments are closed.