С вкус на Изток
Заатар се свързва с кухнята на Близкия изток и представлява микс от сумак, сусамови семена и билки (най-често мащерка).
Всъщност заатар се използва с няколко значения. Едно от тях е име на вид дива мащерка, която е известна и като Персийска (тя е защитена със закон в някои страни). Друг вид растение, известно с това име, е Европейски риган. Тези треви са съставка на смес, която се нарича също заатар.
С тази подправка се поръсват всякакви ястия, както с месо, така и със зеленчуци, хляб и дори хумус. И не е трудно да си приготвиш подправката и у дома.
Продукти:
- 2 супени лъжици сумак
- 2 супени лъжици сусамови семена
- 2 супени лъжици сушена мащерка
- 1/2 чаена лъжица сол
Сусамът се запича в тиган за няколко минути, като се бърка, за да не загори. След това се охлажда. Всички продукти се смесват и се смилат грубо, докато се смесят напълно. Подправката се съхранява в плътно затворен буркан.
Полезните свойства на заатар се знаят от векове. Тази смес от билки помага за по-лесното храносмилане на храната, както и при проблеми със стомаха.
В Близкия Изток, заатар се сервира най-често с хляб и зехтин. Всяка страна допринася по своему за тази благоуханна смес. В Израел добавят кедрови ядки и сол. В Палестина, където заатар е емблематична , добавят кимион, в Ливан предпочитат различни видове сумак, в някои арабски страни добавят кориандър, дори семена от копър. Сместа има свои вариации в Мароко, Сирия, Турция и Армения.
2,197 преглеждания