С весели игри на път

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Пътят може да е досаден за всички, особено в жегите или просто защото е дълъг.
А ако на нас ни се струва дълъг, за децата сякаш е безкраен. Предлагаме ви няколко идеи
как да направите пътуването по-забавно за всички,
а тъкмо и няма да усетите кога сте пристигнали, закъдето пътувате. 

Да поиграем на животни

Тази игра е подходяща и за най-малките. Идеята е да наблюдавате пътя и когато видите някакво животно, да „покажете” какво прави то. Знаете – кравата прави „му-у-у”, прасенцето „грух”. Ако по пътя няма много животни, може да се редувате някой да казва животно,
а другите да се състезават кой първи ще покаже какъв звук издава то. Може да го направите още по-интересно, особено ако пътят е дълъг, като започнете да изброявате животни, които не може да се видят по пътя. Не е проблем да си измисляте и звуците, които е вероятно да издава животното. Така смехът ще е още повече.
Може например да попитате какво прави жирафът, слонът или лъвът.

Малък шофьор

Спокойно, няма да ви караме да давате на детето си да шофира. Но пък сигурно ще е доста забавно за него, ако му направите волан на задната седалка, с който да „управлява” и то колата. Може да му дадете фризби или пък пластмасова чиния, която да върти, като следва завоите, които прави и истинският шофьор. Така детето ще се наслади повече на пътя,
а за всички ще е доста по-весло в колата.

Куклен театър на задната седалка

 Звучи почти безумно, но е възможно. Особено, ако детето ви се увлича по театъра.
Преди да тръгнете на път минете през аптеката и попитайте за лепенки с детски герои.
Една кутийка от тях ще е достатъчна да забавлява детето по пътя. Лепенките са с най-различни симпатични детски герои и може да си ги налепи по пръстите, след което да ги движи като кукли, да измисля сценки между тях и да се забавлява. А и кога за последно сте били на театър…в колата си?

Цветно пътуване

Тази игра е лесен начин да ангажирате вниманието на детето си без да влагате много усилие. Кажете цвят на детето си, а то трябва да изброи колкото се може повече неща, които са с него. Може да се редувате или само вие да казвате на детето цветове, а то да изброява.
Ако имате на удобно лист и нещо за писане, може да записвате към кой цвят детето е изброило най-много неща. Така ще може да упражните и броенето.

Хайде да броим

Почва пътуването и виждате например конче. Време е за игра. Предложете на детето си да броите кой първи ще види и преброи примерно 3 кончета по пътя. Когато преброите 3 кончета, може да започнете да се оглеждате за нещо друго, което да броите – например крави, овце, билбордове, облаци, дървета, храсти, червени коли, жълти коли… Ако обектите е вероятно да се видят по-често, може да предложите да броите до повече, но ако са по-рядко срещани е хубаво да е по-малко числото, към което се стремите. Може да пробвате и скоростно броене, ако детето е по-голямо и примерно минавате покрай дървета. Вижте колко бързо може да преброи дърветата и следете дали ги е преброил точно.

Смешки по пътя

Тази игра ще ви позволи да опознаете още повече детето си. Целта е да гледате за забавни неща по пътя. Ще се изненадате как детето ви намира доста неща за ужасно смешни. Важна част от играта е всеки, който е видял нещо смешно да обясни защо е смешно. Може да упражните и броенето, като определите брой смешни неща, които да откриете и да се състезавате кой първи ще види толкова.

Познай какво видях

Тази игра забавлява и най-малките. Намислете си нещо, което сте видели по пътя или в колата. Целта е другите да отгатнат какво е то, като ви задават въпроси. Редувайте се кой да си измисля и кой да познава. Ако първо сте си били намисли например „дърво” или „облак”, после може да разнообразите и усложните играта, като добавите брой или качество на предмета, които също трябва да се познаят. Например „три дървета”, „големи облаци”
или „3 жълти камиона”. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

5,849 преглеждания

Comments are closed.