С до 30% се увеличават цените на клиничните пътеки за лечение на деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-lechenie-fond

Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще се увеличат с 20 – 30 на сто, съобщиха от здравната каса и лекарския съюз, след като двете страни се договориха за анекс към рамковия договор, който действа тази година. Ръстът ще е в сила от 1 юни. За него ще се използват 50 млн. лв. от резерва на НЗОК.

Да има увеличение беше договорено преди около месец на среща при премиера Бойко Борисов след протестите в специализираната болница по педиатрия в София. По искане на лекарския съюз всички пътеки, които са общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени в отделен пакет и ще бъдат финансирани изцяло като пакет Педиатрия. Така в областта на неонатологията увеличението на клиничните пътеки е с 20-30%, съшият е ръстът и на клиничните пътеки за лечение на деца.

„В подкрепа на демографската политика със 100 лв. е увеличена цената на клинична пътека „Раждане“ – от 750 на 850 лв“, съобщават от лекарския съюз.

Отделно ще има ръст и на цените в областта на пулмологията с 10%, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20%. Повишаване с 10% ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по „Вътрешни болести“, „Кардиология“ и „Анестезиология и интензивно лечение“от първо и второ ниво на компетентност, т.е. в помалките болници.

20 на сто ще е ръстът на пътеките в областта на инфекциозните болести.

НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

882 преглеждания

Comments are closed.