Руло от нахут
Изключително сполучливото нахутено ястие е доказателство, че веган кухнята може да е безкрайно разнообразна, оригинална и пълноценна във всяко едно отношение.
Необходими продукти за 4 порции:
800 г сварен нахут
12 – 15 едри листа от спанак
3 с. л. зехтин
1 стрък праз, ситно нарязан
1 морков, настърган
1 стрък селъри, ситно нарязан
2 филии пълнозърнест хляб, натрошен
2 ч. л. къри
½ ч. л. кимион
½ ч. л. смлян кориандър
½ ч. л. смлян черен пипер
200 мл бяло пенливо вино
½ ч. л. сода за хляб
за паниране:
1 ч. ч. натурално нишесте
½ ч. ч. студено пенливо вино или бира
брашно
олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
1. Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода 30 сек., отцежда се и се залива с ледена вода, за да не потъмнее. Листата се подсушават и се подреждат върху лист хартия за печене на правоъгълник 20 х 30 см.
2. В загретия зехтин се слагат празът, морковът и селърито. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин., докато омекнат. Прибавят се подправките и трохите. Разбъркват се, докато станат ароматни.
3. Слага се нахутът, разбъркват се и се посолява на вкус. Сместа се пасира заедно със содата. Прибавя се пенливото вино, разбърква се.
4. Сместа се разстила върху спаначените листа и се завива на руло. Нарязва се на парчета с дебелина 5 см.
5. Нишестето се разбърква с бирата или пенливото вино. Всяко парче се топва в брашно, след това в нишестената смес и се пържи в сгорещеното олио 40 – 50 сек. Сервират се разрязани на две.
6. Цялото руло може да се изпече във фурната, като се сложи в намаслена форма за кекс и се намаже с нишестената смес. Пече се 40 мин. на 180° С. Охлажда се, изважда се от формата и се сервира, нарязано на парчета.
Рецепта и реализация: списание Меню
Още:
Зимна салата с карфиол и каперси
1,430 преглеждания