Ръцете са за прегръдки. Как да научим децата си да не удрят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-agresiq
Независимо дали е само период или характер, ние смятаме, че децата не трябва да бъдат оставяни да удрят други деца, нито пък да затваряме очите си и търпеливо да чакаме този етап да отмине. Разровихме се в интернет и потърсихме идеи и съвети как този проблем да бъде бързо отстранен с методи, които да покажат на детето, което удря, защо не бива да го прави. Така попаднахме на блога growingajeweledrose.com на Кристъл Ъндърууд и толкова харесахме предложенията й, че не се поколебахме да ви ги представим. Научете децата си да прегръщат, вместо да удрят.

Ако детето ви удари друго дете, го дръпнете и отидете настрани, далеч от групата деца, с които е било. Така то ще види, че е единственото, което вече не участва в играта и ще разбере, че е направило нещо не както трябва. Преди да му позволите да се върне при другите, поговорете с него за това, което е направило и го окуражете да се извини.
Ако това не помогне, прекратете „партито“. Тръгнете си. И макар това да е наказание и за вас – все пак срещите с други деца, са и срещи с други майки – този вариант е наложителен и в повечето случаи се налага само веднъж. Ако вече няколко пъти сте предупредили детето си да не удря другите, дръпнали сте го настрана (спрели сте играта му, отдалечили сте го от децата, които продължават да се забавляват) и то все още продължава да е агресивно – веднага си тръгнете без никакво колебание. Така ще покажете отчетливо, че агресията никога няма да бъде толерирана и вероятно това няма да ви се налага повече, защото детето ви ще запомни това наказание. И все пак, ако то отново нападне, просто му напомнете каква ще е следващата стъпка.

Бъдете наблюдателни и предвиждайте ситуациите, в които детето ви е склонно да прояви агресия и да ударя. Включете се преди да е станало късно, но винаги бъдете мили. Например: „Мария, виждам, че се ядосваш, защото много искаш да играеш с тази играчка. Защо не помолиш да ти я заемат за малко?“ Това помага на децата да разберат, че има и други начини да се справят със ситуацията и им напомня да използват думи вместо ръцете си. Показвате им ясно, че разбирате как се чувстват, което често е достатъчно, за да се успокоят.

Опитайте се да останете максимално спокойни, защото когато разстроено дете срещне ядосан родител, емоциите на малките ескалират. Ако вие запазите спокойствие, ще му помогнете да вникне в ситуацията. Голяма част от агресията при децата идва от неспособността им да се справят с емоциите си. Дайте им пример, покажете им, че дори когато си разстроен, можеш да останеш спокоен и да се държиш и говориш рационално.

Друг вариант е да напомните на детето за какво може да ползва ръцете си, вместо да удря с тях. Ако видите детето си да налага друго дете, се намесете.

„Не, ние не удряме с нашите ръце. Използваме ги, за да играем и да се забавляваме. С ръцете си пляскаме, махаме за Здравей, танцуваме. Покажи ми какво можеш да правиш със своите ръце“. Това отдалечава детето от агресията и от ситуацията, в която е попаднало, и го пренася на едно хубаво и весело място, без дори да разбере, че вие го правите.

Използвайте и моментите, в които детето ви е било жертва на агресия от друго дете. Почти всички малки минават през тази фаза и както те ще опитват да удрят, така и те ще бъдат ударени поне веднъж. Когато това стане, бъдете състрадателни, попитайте ги дали ги е заболяло, как са се почуствали, кажете им, че точно заради това вие няма да правите така никога. И следващия път, когато тръгнат да удря, напомнете им за този случай. „Помниш ли как се почувства? Не ти хареса, нали? Така ще причиниш болка и това не е хубаво. Не трябва да удряш никого и никой не трябва да удря теб.“

Този материал е любезно предоставен от Млечни вампири

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

99,802 преглеждания

Comments are closed.