Родителите трябва да гледат анимационни филми с децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

OK-K.O.

Анимационните филми са полезни за децата, показва проучване на фондация „Тротоара“ и Cartoon Network, публикувано в www.dnevnik.bg.  То отразява мненията на произволна извадка от повече от 100 български семейства с деца от 5 до 15 години.

Общо 65% от анкетираните деца казват, че главното, което са научили от анимациите, е колко е важно приятелството, а 21% от тях – че са научили да са по-добри с хората, как да измислят нови игри, дори числата и буквите.

За 82% от родителите е полезно да гледат анимационни филми с децата си, защото имат какво важно да им предадат чрез даден сюжет. 98% от децата казват, че анимациите им помагат да си починат, след като са изпълнили редицата си задачи, свързани с училище.

В инициативата са се включили детски психолози и организации, свързани със стимулирането на въображението и детското развитие. Те са провели кратък експеримент, за да научат какво мислят най-малките, когато гледат анимации, и как родителите им се вписват в това занимание.

Психологът Виниций Петров, който е подготвил и провел анкетата на място, обобщава като извод от инициативата: „Ако родителите гледат филмчетата с децата си, удоволствието и ползите от тях се удвояват – освен споделено забавление анимациите са добър повод за разговор и предаване по достъпен начин на семейните ценности. Дискусията в семейството може да бъде по много въпроси, например защо даден герой е постъпил по определен начин, какво би направило детето на негово място, как би искало историята да продължи или да се промени. Всички тези елементи могат да улеснят възпитанието на детето по начин, който е по-достъпен и незаплашителен.“

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,292 преглеждания

Comments are closed.