Родителите на деца, сключили ранни бракове, трябва да носят наказателна отговорност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

early-marriage

Родителите, чиито деца имат ранни бракове, трябва да носят наказателна отговорност, според министъра на образованието Красимир Вълчев.

Проблемът, според него, е „една от най-трудните задачи“ в образователната система. По думите му в момента има текст в Наказателния кодекс, в който се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно лице към брак, подлежи на наказателна отговорност, но родителите на непълнолетното лице не са обект на санкции.

Ранните бракове обикновено стават със съгласието на родителите, но често това се случва дори и под давлението на родителите на непълнолетните, затова министърът смята, че на първо място, не друг, а именно родителите трябва да носят наказателна отговорност за случващото се. Родителите носят отговорност за бъдещето на своите деца, а правото на образование на децата също е родителско задължение, според министъра. Красимир Вълчев е убеден, че проблемът е социален и в основата му стоят редица особености и традиционни културни характеристики, който обаче трябва да бъдат преодолени.

В последната година прокуратурата е насочила усилията си в посока преодоляването на проблема с ранните бракове, но за положителни резултати е все още рано да се говори. За решаването на проблема с ранните бракове и правото на децата на образование е необходимо тези задачи да бъдат поставени на дневен ред в правото като основни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,263 преглеждания

Comments are closed.