Ризото с шафран
Продукти: 1/2 чаена чаша ориз за ризото (например Арборио), 3 супени лъжици зехтин, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 4 чаени чаши пилешки бульон, 1 чаена чаша сухо бяло вино, 1-2 щипки шафран, 1/3 чаена чаша настъргано сирене Пармезан, смлян черен пипер, сол.
В тенджера или дълбок тиган загрейте зехтина на умерен огън и запържете ситно нарязаните лук и чесън до златисто. Добавете ориза и продължавайте пърженето, докато стане прозрачен, като не спирате да разбърквате.
Започнете да сипвате на порции бульона (по 1/2 чаена чаша на порция). Бъркайте и след като оризът поеме дозата, сипвайте следващата. Когато сте добавили половината бульон, сипете виното и шафрана и едва след това продължете с останалия бульон.
Оставете ориза да къкри на много тих огън. Свалете го едва когато е добре сварен и течността не е още напълно извряла.
Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете сиренето. Разбъркайте лекичко и поднесете веднага.
Рецептата е от книгата „Ароматни треви и сухи подправки” на
издателство Колхида
Автор: Невяна Кънчева
4,114 преглеждания