Риба, рецепти за кърмачета
Кога мога да давам на бебето си риба?
Препоръчваната възраст за захранване с риба варира. Много източници твърдят, че трябва да се изчака до 3-тата година, но това важи само за миди и други морски дарове. Според втори източници захранването с риба на бебе на 9-10 месеца е напълно приемливо. Трети дори са на мнение, че 6-7 месеца не са твърде ранна възраст за тази храна.
Препоръчваната възраст за въвеждане на риба се променя. Според проучванията след 2008 г. изчакването не е гаранция за предотвратяване на атопичните болести (напр. екзема).
Въпреки че не трябва да захранвате бебето си с твърди храни преди 4-6-месечна възраст, досега няма убедително доказателство, че отлагането на някои храни до по-късна възраст има положителен ефект върху предпазването от атопични болести като екземата, независимо дали кърмите бебето си или го храните с изкуствено мляко. В числото на отлаганите храни влизат храни, които са сметани за силно алергенни – риба, яйца, храни с фъстъчен протеин.
„Вече можем да кажем на майките: ако сте кърмили бебето си през първите 4 месеца и то няма някакви алергии, можете спокойно да започнете да му давате риба на 6-8-месечна възраст“, д-р Гриър, „Медскейп педиатрикс“
Винаги се консултирайте с педиатъра си преди да започнете да захранвате бебето си с определена храна.
Хранителната стойност на рибата
Рибата съдържа всички 9 аминокиселини, а това означава, че тя е една от малкото храни, които съдържат всички протеини. Човешкото тяло не произвежда аминокиселини и трябва да си ги набавя от храната.
Захранването на бебе с риба е много здравословен и вкусен начин да осигурите на бебето си Омега-3 мастни киселини. Рибата е невероятен източник на Омега-3 мастни киселини, без да споменаваме всички останали хранителни вещества, които съдържа. Омега-3 мастните киселини са много полезни и могат да помогнат много, ако бебето ви има екзема или други възпаления.
Придържайте се към бялата риба при захранване на бебето си, тъй като е мека и не толкова натрапчива на миризма.
Риба (100 гр. печена хадок) |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 54 IU |
Калий: 339 мг. |
Витамин С: 0 |
Фосфор: 205 мг. |
Витамин В1 (тиамин): 0.03 мг. |
Магнезий: 0.03 мг. |
Витамин В2 (рибофлавин): 0.03 мг. |
Калций: 36 мг. |
Ниацин: 3.9 мг. |
Натрий: 74 мг. |
Фолиева киселина: 11 мкг. |
Желязо: 1.5 мг. |
Съдържа други витамини в малки количества. |
Съдържа малки количества манган, мед и цинк. |
Как да избирате и съхранявате риба
Когато купувате риба, уверете се, че е прясна. Бялата риба трябва да е стегната, с малко кафеникаво или розовеещо оцветяване на филето. Тези цветове са естественото оцветяване на рибата.
Американската агенция по контрол на храните посочва следните факти:
Цялата риба и филето трябва да са стегнати и здрави на вид. Потъмняло месо е знак, че рибата е престояла.
Свежата риба трябва да има ярко червени хриле без слуз.
Ако месото не възстановява формата си след натиск, рибата не е прясна. (Поискайте от продавача да натисне месото за демонстрация.)
Рибата трябва да мирише леко и на свежо, а не твърде силно и на амоняк.
Най-добрият начин за приготвяне на риба
Можете да запържвате, варите или печете рибата. Печенето ще запази най-много от хранителните й вещества и по-принцип се счита за най-добрият начин за приготвяне на риба.
!Уверете се, че рибата, която използвате за приготвяне на бебешките ястия е идеално обезкостена.
760 преглеждания