Риба, рецепти за кърмачета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Кога мога да давам на бебето си риба?

Препоръчваната възраст за захранване с риба варира. Много източници твърдят, че трябва да се изчака до 3-тата година, но това важи само за миди и други морски дарове. Според втори източници захранването с риба на бебе на 9-10 месеца е напълно приемливо. Трети дори са на мнение, че 6-7 месеца не са твърде ранна възраст за тази храна.

Препоръчваната възраст за въвеждане на риба се променя. Според проучванията след 2008 г. изчакването не е гаранция за предотвратяване на атопичните болести (напр. екзема).

Въпреки че не трябва да захранвате бебето си с твърди храни преди 4-6-месечна възраст, досега няма убедително доказателство, че отлагането на някои храни до по-късна възраст има положителен ефект върху предпазването от атопични болести като екземата, независимо дали кърмите бебето си или го храните с изкуствено мляко. В числото на отлаганите храни влизат храни, които са сметани за силно алергенни – риба, яйца, храни с фъстъчен протеин.

„Вече можем да кажем на майките: ако сте кърмили бебето си през първите 4 месеца и то няма някакви алергии, можете спокойно да започнете да му давате риба на 6-8-месечна възраст“, д-р Гриър, „Медскейп педиатрикс“

Винаги се консултирайте с педиатъра си преди да започнете да захранвате бебето си с определена храна.

Хранителната стойност на рибата

Рибата съдържа всички 9 аминокиселини, а това означава, че тя е една от малкото храни, които съдържат всички протеини. Човешкото тяло не произвежда аминокиселини и трябва да си ги набавя от храната.

Захранването на бебе с риба е много здравословен и вкусен начин да осигурите на бебето си Омега-3 мастни киселини. Рибата е невероятен източник на Омега-3 мастни киселини, без да споменаваме всички останали хранителни вещества, които съдържа. Омега-3 мастните киселини са много полезни и могат да помогнат много, ако бебето ви има екзема или други възпаления.

Придържайте се към бялата риба при захранване на бебето си, тъй като е мека и не толкова натрапчива на миризма.

Риба (100 гр. печена хадок)

ВИТАМИНИ

МИНЕРАЛИ

Витамин А: 54 IU

Калий: 339 мг.

Витамин С: 0 

Фосфор: 205 мг.

Витамин В1 (тиамин): 0.03 мг.

Магнезий: 0.03 мг.

Витамин В2 (рибофлавин): 0.03 мг.

Калций: 36 мг.

Ниацин: 3.9 мг.

Натрий: 74 мг.

Фолиева киселина: 11 мкг.

Желязо: 1.5 мг.

Съдържа други витамини в малки количества.

Съдържа малки количества манган, мед и цинк.

Как да избирате и съхранявате риба

Когато купувате риба, уверете се, че е прясна. Бялата риба трябва да е стегната, с малко кафеникаво или розовеещо оцветяване на филето. Тези цветове са естественото оцветяване на рибата.

Американската агенция по контрол на храните посочва следните факти:

Цялата риба и филето трябва да са стегнати и здрави на вид. Потъмняло месо е знак, че рибата е престояла.

Свежата риба трябва да има ярко червени хриле без слуз.

Ако месото не възстановява формата си след натиск, рибата не е прясна. (Поискайте от продавача да натисне месото за демонстрация.)

Рибата трябва да мирише леко и на свежо, а не твърде силно и на амоняк.

Най-добрият начин за приготвяне на риба

Можете да запържвате, варите или печете рибата. Печенето ще запази най-много от хранителните й вещества и по-принцип се счита за най-добрият начин за приготвяне на риба.

!Уверете се, че рибата, която използвате за приготвяне на бебешките ястия е идеално обезкостена.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

725 преглеждания

Comments are closed.