Режимът „ЛЕСНО“ на Трейси Хог и аз: История с щастлив край

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Съдейки по романтичните комедии, които съм гледала, отглеждането на бебе е не само забавно, но и много лесно. Блажено кърмене, докато говориш по телефона с приятелки и дом, огласян от веселото гукане на бебето по цял ден. Реалността е съвсем различна, нали? Кърменето не е толкова лесно, плачът е неразделна част от ежедневието, а безсънните нощи са безброй. От всичко прочетено по темата за отглеждането на децата, стигнах до извода, че всичко се свежда най-вече до режими и периоди. 

rejimut-lesno

И в крайна сметка, когато дъщеря ми беше на 4 месеца, в ръцете ми попадна една книга на име „Ръководство за недоспали родители“ от Трейси Хог и Мелинда Блау. Признавам, че подходих към нея с огромна доза скептицизъм, не само заради инфантилното заглавие, но и защото всички книги за родителство, с които се бях сблъсквала до онзи момент звучаха прекалено добре на теория и бяха абсолютно неприложими на практика.

Все пак обаче реших да й дам шанс… и това е едно от най-добрите решения, които съм вземала, що се отнася до отглеждането на дъщеря ми. Сега ще ви разкажа малко повече.

1. Режимът „ЛЕСНО“ (EASY) 

Както вероятно сте чували, малките бебета имат нужда от режим на хранене и сън. Много често обаче родителите се объркват кое след кое следва и попадат в един омагьосан кръг, в който бебето не умее да заспива само, спи прекалено кратко и съответно това влияе на цялото му поведение. Именно тук на помощ идват съветите на Трейси Хог и режимът „ЛЕСНО“. Концепцията му е в това, че трябва да се спазва следната последователност при бебето „хранене-активност-сън“ (бел. авт. От англ. „E.A.S.Y“ –Eat, Activity, Sleep, Your time)

Според книгата, денят винаги започва в 7.00 часа и ако се наложи, трябва да събудите бебето. След това последователността от действия (хранене-активност-сън) се запазва през определени интервали от време, в зависимост от възрастта на детето, като идеята е всеки път, когато го сложим в кошарката, то да заспива само и да спи около час и половина, след което да го нахраним, да поиграе и евентуално да заспи отново. През нощта се стремим към непрекъснат 11-12 часов сън (с хранене в просъница за бебета под 7 месечна възраст).
Може да ви звучи невероятно, но всъщност се оказа, че работи много добре, след като се наложи в рамките на по-малко от месец.

2. „Вземи-остави“

Едно от основните неща, които трябва да направим е да научим бебето да се успокоява и да заспива само – те не се раждат с това умение и за това в повечето случаи плачат, когато са уморени, но не знаят как да заспят. За да постигнем това е изключително важно да не прилагаме методи, като „контролирания плач“ например, при който бебето е оставено да плаче само докато заспи, тъй като по този начин подкопаваме доверието му в нас. Вместо това е по-добре да приложим т.нар метод „Вземи-остави“, при който ако бебето започне да плаче, когато го оставим в кошарката, трябва да го вземем и да го утешим (спокойно, без излишна тревожност в гласа и действията) за няколко минути и когато спре да плаче да го върнем обратно в леглото.

Това действие съм го прилагала повече от час, изглеждаше ми напълно безсмислено и се чудех „що за майка съм аз“, но с малко повече търпение, след около седмица дъщеря ми заспиваше сама, гушнала любимото си одеалце.

В рамките на месец вече имаше установен режим, и организацията на ежедневието ни беше много по-лесна. Единственият недостатък е, че бебето до толкова свикан да спи в кошарата си, че дори сега много трудно заспива на друго място – в количка, столче за кола или друго легло. Но на фона на спестените безсънни нощи и дните прекарани в приспиване и дундуркане, това е цена, която съм готова да платя.

3. Заключение

Има изключително много книги, свързани с възпитанието и отглеждането а децата и повярвайте ми – завидна част от тях са минали през ръцете ми, но книгата на Трейси Хог ме грабна с това, че наистина дава практически напътствия и помага на родителите да комуникират с детето още през първите му месеци. Тя далеч не е свързана само с режима „ЛЕСНО“, за който ви разказах съвсем накратко по-горе, но включва и много съвети, свързани с храненето и възпитанието на детето, обхващайки всичко, което вълнува родителите на деца до около 3 годишна възраст. Определено си заслужава да се погледне, защото освен всичко останало е написана и много увлекателно.

dneven-rejim

 

автор: Веси Димитрова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

43,264 преглеждания

Comments are closed.