Рецепти с морски дарове
Черноморски калкан с ароматен сос и оризова салата и лимонови къри миди. Със сигурност няма да ви оставят безразлични.
Рецептите ни предоставиха от списание Меню
http://www.menumag.bg/
Калкан с оризова салата и сос от чушки
Черноморският калкан, тази пословично вкусна риба, може да се приготвя по десетки начини, но нежното му бяло вкусно месо е особено апетитно, когато е леко сварено – или на пара, или както в тази рецепта, която е богато завършено с ароматен сос и деликатно овкусена оризова салата.
Необходими продукти за 4 порции:
за рибата:
– 1 калкан, около 1 кг
– 2 ч. ч. вода
– 2 с. л. настърган джинджифил
– 4 с. л. соев сос
– 1 скилидка чесън, ситно нарязана
– ½ ч. л. сол
– 60 мл сух вермут
за оризовата салата:
– 2 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
– 2 с. л. червен лук, ситно нарязан
– 4 с. л. лимонов сок
– 1 скилидка чесън, пресована
– 1 шепа листа от млад спанак
– 2-3 капки сусамово олио
– сол на вкус
за соса от чушки:
– 2 с. л. зехтин
– 2 глави лук, нарязани на полумесеци
– 1 зелена чушка, нарязана на резени
– 1 червена чушка, нарязана на резени
– 2 скилидки чесън, пресовани
– 2 дафинови листа
– 2 домата, нарязани на кубчета
– 1 ч. л. смлян кориандър
– 1 щипка кимион
– 1 с. л. мармалад от кайсии
– 3 с. л. винен оцет
– сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. За оризовата салата лукът се облива с гореща вода, отцежда се и се залива с лимоновия сок. Оставя се да се маринова 30 мин. Оризът се обърква с лука, чесъна, листата спанак, сусамовото олио, 1-2 с. л. от лимоновия сок, в който се е мариновал лукът, и сол на вкус.
2. Зехтинът за соса се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се 3-4 мин. и се добавят чушките. След 3 мин. се слагат чесънът, дафиновите листа, доматите, кориандърът, кимионът, мармаладът и оцетът. Всичко се разбърква на умерен огън 3-4 мин.
3. Рибата се почиства и кожата откъм гърба се нарязва на ромбове, като месото се срязва на дълбочина 3-4 мм.
4. Водата се кипва заедно с джинджифила, соевия сос, чесъна, солта и вермута. Щом заври, се слага рибата с нарязаната част нагоре. Полива се със соса 1-2 мин. с помощта на лъжица. Огънят се намалява, гърбът на рибата се покрива с алуминиево фолио и се оставя да къкри 5 мин.
Лимонови къри миди
Пикантният начин на готвене на тайландците е изключително подходящ за морските продукти. Ароматните подправки, сладкото кокосово мляко и накиселяващият лайм идеално подчертават вкуса на мидите в тази рецепта.
Необходими продукти за 4 порции:
– 1 кг черни миди с черупките
– 1 с. л. паста червено тай къри
– 400 мл кокосово мляко
– 1 ч. л. кафява захар
– 4 с. л. сок от лайм или лимон
– 1 люта чушка, ситно нарязана
– 2 с. л. кориандър или магданоз, ситно нарязани
– сварен дългозърнест ориз за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Мидите се измиват с четка и се почистват от брадите.
2. Смесват се къри пастата, кокосовото мляко, захарта и сокът от лайм. Сместа се слага да заври. Добавят се мидите, затварят се с капак на силен огън. След 5 мин. се разбъркват. Неотворените се изхвърлят.
3. Добавят се кориандърът и чушката и се разбъркват. Мидите се сервират горещи със сварен ориз.
Още от Вкусно:
2,596 преглеждания