Психология за всеки ден: Дисциплина без драма (нова книга)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Disciplina bez drama

Новата книга на д-р Даниъл Сийгъл и д-р Тина Пейн Брайсън „Как да развием потенциала на детския мозък“ излиза от печат на 28 март – понеделник. Призната за истински бестселър книгата, издадена у нас от издателство Хермес ще запознае родителите с основните начини, посредством които да помогнат на децата да постигнат наистина добри резултати в своя живот, както в емоционален и социален план, така и в образователен.

Според авторите, това са децата, отглеждани в атмосфера на емоционална близост и подкрепа, но същевременно и с ясни граници, правила и високи очаквания.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННИТЕ РОДИТЕЛИ

Съвременните родители са изправени пред много предизвикателства в отглеждането и възпитанието на децата си. Често те срещат големи трудности, опитвайки се да ги накарат да спазват определени правила, което ще им помогне да се превърнат в добри и успешни хора в бъдеще.

Безкрайните спорове за подреждането на стаята, писането на домашните, ранното лягане, стоенето пред компютъра или телевизора, физическите саморазправи с братчето или сестричето, обличането на връхна дреха преди излизане и много други, се превръщат в сериозни конфликти, завършващи почти винаги със сълзи, крясъци и накърнени взаимоотношения.

Едва ли има родител, който не иска да сложи точка на лошото поведение на децата си, да съхрани и промени взаимоотношенията си с тях. За целта обаче често се използват неподходящи средства: наказания, заплахи, подкупване, уговорки, крясъци, а понякога дори и шамари. Те не само не дават резултати, но и подкопават отношенията между децата и техните родители.

Много често, опитвайки се да да успокоим нещата, всъщност задълбочаваме хаоса

Колкото и заплетена да изглежда ситуацията, все пак от нея изход има. Възможно е да дисциплинирате децата си, без да разрушавате връзката си с тях и уважението помежду си, да сведете до минимум драматичните емоции и конфликтите и същевременно да поощрявате развитието на детето така, че то да изгради добри социални умения, да подобри способността си за вземане на разумни решения, да мисли за другите и с действията си да постига успех и щастие в живота.

РЕШЕНИЕТО: „ДИСЦИПЛИНА БЕЗ ДРАМА“

Изхождайки от богатия си опит на психотерапевти и невролози, авторите на книгата „Дисциплина без драма“ предлагат ефективен подход за справяне с гневните изблици, напрежението и сълзите. Тяхната идея за дисциплина не е свързана с викове и наказания, а с осъзнат подход към решаване на възникналите проблеми. Те стъпват върху знанието за възрастовото развитие на мозъка на децата, съобразено с индивидуалните особености на характера на всяко дете.

„Дисциплина без драма“ съдържа стратегии, които ще помогнат на родителите да изградят своя собствена философия за дисциплината и да усвоят най-добрите методи, които да им помогнат да предадат на децата си важни житейски уроци. В книгата има интересни факти за развитието на мозъка на детето и податки какъв вид дисциплина е най-подходяща и конструктивна в различните възрасти.

Предлагат се съвети как да се справим с изблиците на гняв и истеричните пристъпи. А накрая са дадени някои от най-често срещаните грешки, които родителите допускат.

Книгата е написана достъпно и интересно и предлага коренно различен подход за дисциплината от съществуващите до момента.

Подплатена с истински истории и забавни илюстрации, тя ще ви даде насоки как да работите осъзнато за разрешаване на конфликтните ситуации.

„Дисциплина без драма“ би била отличен помощник на всеки родител или възпитател, който иска да научи децата на добро поведение, основано не на страха, а на принципите на разума и морала.

Идеите на авторите са практични и разумни, но и много резултатни в дългосрочен план.

ЗА АВТОРИТЕ

201

2012Даниъл Сийгъл е лекар и психотерапевт, възпитаник на Харвардския медицински институт. Той работи с деца, юноши и възрастни, преподавател е във факултета по медицина на Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

Написал е книгите Brainstorm: The Power and Purpose of the Teenage Brain, Mindsight: The New Science of Personal Transformation и The Developing Mind: How Relationships and the Brain Interact to Shape Who We Are.

Изпълнителен директор е на Института за осъзнато виждане – образователен център за междуличностна невробиология, обединяващ широк спектър от научни области в обща система, спомагаща за разбирането на човешкото развитие и същността на благополучието.

Изнася лекции из целия свят, онлайн и на живо, пред родители, професионалисти и широка публика.

2012

Тина Пейн Брайсън е съавтор (заедно с Даниъл Сийгъл) на бестселъра „Как да развием потенциала на детския мозък”, преведена на осемнайсет езика.

Психотерапевт, който работи с деца и юноши, директор на отдела за родителски грижи в Института за осъзнато виждане, специалист по детско развитие към училището „Сейнт Марк” в Алтадена, Калифорния.

Организира конференции и води работилници за родители, учители и клиницисти из целия свят. Доктор Брайсън защитава докторската си дисертация в Южнокалифорнийския университет. Живее недалеч от Лос Анджелис със своя съпруг и трите си деца.

Ще научите повече за нея на адрес: TinaBryson.com, където можете да се абонирате за нейния блог и да четете материалите й, посветени на детското развитие и родителството.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,100 преглеждания

Comments are closed.