Първите седем развиващи игри за вашето бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe igri

За външните хора 3-месечното ви бебе може да е все още „парче месо“ (и вие ли мразите този израз колкото нас?), вие вече знаете, че то вижда, чува и усеща толкова много неща. Дори вече можете да си играете. А знаете ли колко е важно всъщност да си играете с тях трябва да се научи да използва този капацитет. През първата годинка от своя живот мозъкът на бебето расте и се развива непрекъснато, а нервните връзки, които се образуват в този период отговарят за знания, които то ще използва цял живот.

Как да си играем с детето, така че да му помагаме да научава дори повече?

Забравете специалните флаш карти, „образователни“ видео материали, песнички и филмчета. Най-добрият учител сте вие! Ако се замислите, почти всяка игра, в която участвате вие, е нов урок за вашето бебе.

Игра № 1. Събуди се, Сънчо!
Последния път, в който играехте на криеница е било преди няколко часа, но бебето ви подскача при следващата ви поява иззад вратата (завесата, книжката). Повтарянето на едно и също: скриване и показване, му помага да се научи да предвижда вашата поява, да знае, че пак ще се появите и също му помага да развива вниманието си – да следи за появата и изчезването на едно и също лице.  

Игра № 2. Направи муцунка
Мозъкът на бебето е оборудвано с огледални рецептори, които му позволяват да вижда и да имитира физиономиите, които правите вие. Да ви се усмихне в отговор е едно от първите неща, които то ще успее да направи.

Игра № 3. Изпей ми песничка
На възраст 3 месеца бебето обича да чете по устните ви и да наблюдава как се образуват различните звуци. Пейте му песнички и му позволявайте да наблюдава как се движат устните, зъбите, езика ви. В един момент то само ще може да направи опит да говори.

Игра № 4. „Познай какво си имам“
Увийте плюшена играчка или дрънкалка в одеялото му и го оставете да се позанимава да го разопакова. Питайте го „Какво ли има тук?“, „Какво се е скрило в  одеялцето?“. Докато бебето гледа, бавно разопаковайте играчката: „Ехей, това е жираф!“. Това ще научи бебето да свързва дма с предмет и да съсредоточава вниманието си върху определено занимание. Да наблюдава и да се концентрира е основно умение, което придобиват именно в този момент.

Игра № 5. Да играем
За бебето всяко едно занимание е научен опит. В едно изследване 6-месечни и 10-месечни бебета са били оставени да си играят с меки и твърди кубчета върху различни повърхности. По-големите бебета скоро осъзнали, че твърдите кубчета се пързалят по-бързо върху гладка пластмасова повърхност. Всички бебета разбрали, че най-висок звук издават твърдите кубчета, когато биват удряни върху твърда повърхност 9бебетата правели това много пъти). Всеки един безопасен за бебето предмет е нов урок за него. Дайте му го за малко при останалите играчки.

Игра № 6. Я го дай!
Всичко – от чорапи, до ключове за кола има своя собствена текстура, цвят, вкус и издава различен звук. Да изучава много различни по вид предмети му помага да подобри разбирането си за различността на предметите и да разшири хоризонтите.

Игра № 7. Помогни му да успее
Веднъж разбрало, че копчетата на плюшената играчка издават смешни звуци, то ще продължи да се опитва да ги натисне – както и всички останали бутони, които види. Дайте му стария си мобилен телефон, домашният телефон, дистанционното – нека изучава технологичния свят. Така се научава да прави заключения.

Още:

draw_asphalt_boy   Съвети за рисуване с малки деца

boy_car_read   5 игри за деца на път

purvi-rojden-den   Какви игри могат да се играят на първия рожден ден на детето?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Развитие

19 695 преглеждания

Comments are closed.