Първа помощ при опарване от медуза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-na-plaja

Всички сме се срещали с медузи в морето и в повечето случаи те са предизвиквали нашето възхищение заради грациозността, ефирната им красота и неповторимо изящество. Но извън тази възхита остава ужасът, че тези красиви представителки на морската фауна могат да ни докоснат. Това е така, защото повечето видове медузи предизвикват някои не до там приятни усещания. Повечето от тях са безобидни, но за всеки случай е добре да стоим малко по-далеч от тях. В още по-голяма степен това се отнася до малките деца.

Какво е важно да знаем и да направим, ако детето бъде опарено от медуза?

На първо място трябва да изведем детето извън водата или да го дръпнем настрани, ако медузата е на пясъка.

След това е добре да огледаме добре опареното място и да проверим дали върху кожата на детето не е останало парченце от някое пипало.

Препоръчително е мястото да бъде избърсано с мокра или обикновена кърпичка или просто с хавлия или памучна дреха.

След това е необходимо мястото да бъде изплакнато с морска вода. Поливането е добре да продължи повечко време, например около 15-20 минути, докато отокът и сърбежът намалеят.

По-късно може да се направи разтвор от 1 с.л. сода за хляб и чаша обикновена вода със стайна температура. Содата ще облекчи възпалението и ще неутрализира отровата, успокоява сърбежа и намалява отока.

Ефикасен лек е и пресния лимонов сок или ябълков оцет, разредени 1:2 с вода.

Доматеният сок също може да е полезен, но в краен случай.

Добре е след опарване от медуза да се направи студен компрес на мястото от замразени кубчета лед, но задължително увити в хавлиена кърпа. Ледът възпира разпространението на отровата и облекчава болката.

Препоръчва се мястото да се скрие от слънчевите лъчи.

При нужда може да се даде еднократно някакъв аналгетик на детето.

По принцип медузите, които обитават крайбрежията не са особено опасни, но повечето от тях могат да предизвикат неприятни усещания при съприкосновение с кожата.

За резултатът от опарването от медуза е от значение възрастта на детето, колкото то е по-малко, толкова по-силна е реакцията на организма срещу отровата на медузата.

Трябва да се знае, че организмът може да реагира остро на опарването от медуза и да отдели по-голямо количество хистамин, което да предизвика по-силна алергична реакция. Обикновено това е възможно да се случи при следващи опарвания.

Какво да не правим при опарване от медуза?

Не е добра идея да хващаме медузата с голи ръце.

Не е препоръчително да се изплаква опареното място с прясна питейна вода, защото по този начин ще се улесни навлизането на отровата в тялото на детето.

Не трябва да се маже мястото с масла, вазелин или каквито и да е мехлеми. Тъй като не става дума за термично изгаряне, пантенолът също е безполезен и само ще забави процесът на оздравяване.

Детето не бива да чеше опареното място, защото това може да подпомогне навлизането на отровата в тъканите и да увеличи засегнатата площ.

Търпението в подобни случаи е само от полза, болката и сърбежът обикновено преминават за около 2 часа.

jellyfish

Кога е необходимо да се потърси лекарска помощ?

– Ако детето е на възраст под 3 години.

– Опарването е по лицето или лигавиците

– Засегната е голяма площ от кожата

– Налице се признаци за алергична реакция – сериозно подуване, силна болка, зачервяване, задух и всякакви по-необичайни симптоми.

Полезен съвет:

Ако ви предстои почивка край морския бряг, пригответе си разтвор от сода за хляб и обикновена вода, сипете го в шише и го пъхнете в раницата с останалите принадлежности за плаж. Този разтвор успокоява кожата не само при опарване от медуза, но и при ухапване от комари, както и при ужилване от очи и пчели.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,523 преглеждания

Comments are closed.