Противогрипните ваксини са с ограничено въздействие, твърдят учени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaccinating

Вирусолози, цитирани от Франс прес, твърдят, че ефектът от грипните ваксини през 2016 г. е бил твърде ограничен. Едва 20-30% от ваксинираните са били реално защитени от грип и грипни заболявания.

Ограниченото действие на ваксините се дължи на мутация на щама H3N2, доминиращ миналата година, поясняват изследователите, чието проучване бе публикувано в изданието на Американската академия на науките.

Ваксината за сезон 2017-2018 е подобна на миналогодишната и предвещава труден сезон, ако отново доминира вирусът H3N2, смята Скот Хенсли, преподавател в медицинския факултет в университета в Пенсилвания и водещ на проучването.

Ваксината от 2016 е преработена така, че да включи и новата версия на мутиралия протеин. Резултатите обаче не показват съществена разлика.  Повечето протеини във ваксините се пречистват чрез вируси, култивирани в кокоши яйца. Малка част се произвеждат от клетъчни култури, които се оказват по-бързи и по-гъвкави. Хенсли и екипът му констатират с опити, че мутиралият протеин на вируса H3N2 не се развива добре в културите в яйца и настоява за промяна в производството на ваксини, в което не се използват яйца.

За сметка на това антителата, произведени в клетъчни култури, са били по-ефикасни.

“Нашите опити показват, че антигените на грипния вирус, отглеждани в системи, различни от яйца, вероятно са по-склонни да предизвикат имунен отговор, като произвеждат антитела, неутрализиращи действащия H3N2”, отбелязва Хенсли. По думите му трябва да се инвестира в нови технологии, за да увеличи значително производството на ваксини срещу грип, които не зависят от яйцата.

Вирусологът обаче твърди, че въпреки ограничената защита срещу вируса H3N2, всички трябва да се ваксинират, защото въпреки всичко е по-добре с ограничена защита, отколкото без никаква.

 

по информация от www.manager.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,177 преглеждания

Comments are closed.