Противогрипните препарати не са ефективни при лечение на грип тип В

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

flu
Противогрипните препарати не са особено ефективни при лечение на грип от тип В. В това бяха категорични лекарите – членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Грипът от тип В засяга по-често децата.

Става въпрос за използваните до момента, основно при “свински грип”, който е тип А и заради който са разработени – Тамифлу и Реленца. По думите на д-р Николова по-старият противогрипен препарат Ремантадин е по-скоро за противогрипна профилактика, отколкото за лечение. В същото време хората, които се запасиха с противогрипните лекарства, застрашават болните от грип, тип А, които наистина се нуждаят от тях.

„У нас има от всичко – грип тип „А”, грип тип „Б”, съмнения за коронавирус, парагрипни състояния. Грип „Б” е по-устойчив и стандартните противогрипни лекарства невинаги действат. Това е сравнително нов щам и нямаме добра защита. Често се случват усложнения”, коментира по NOVA д-р Гергана Николова, която е и общопрактикуващ лекар.

“Противогрипните средства свършиха изведнъж сега по повод на коронавируса, за който няма медицински доказателства, че лекуват. Стават и за грип В, но не са така ефективни, като за А”, каза по време на брифинга на кризисния щаб д-р Кантарджиев.

При грип е най-важно в първите часове да се вземат противогрипните медикаменти и след 24 часа си здрав, препоръча специалистът.

В момента грипът от тип В се доказва 12 пъти по-често от доминиращия в първата грипна вълна тип А, като най-често боледуват децата от 4 до 14 г., но и тези от 0 до 4 години, каза още д-р Кантарджиев.

Някои области в страната вече преминават пика на грипната епидемия, а Варна и Бургас са надминали стойностите, регистрирани при първата грипна вълна през февруари.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,069 преглеждания

Comments are closed.