Променят закона за задължителното ваксиниране в Италия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini-k

На родителите в Италия вече няма да се налага да показват официално удостоверение за ваксиниране, за да записват децата си в училище. Това обявиха в края на миналата седмица образователният министър Марко Бузети и здравният министър Джулия Грило. Вместо това ще им бъде позволено да представят “собствено удостоверение”, с което да заявят от свое име, че задълженията за ваксиниране са изпълнени.

Тази промяна в закона за задължителното ваксиниране се случва благодарение на новото популистко правителство на Италия, подкрепяно от партии, които са в тесни взаимоотношения с движението против ваксините.

Хората, които правят неверни твърдения в “собствено удостоверение”, може да бъдат подложени на наказателно преследване, но вероятността да бъдат хванати е сравнително малка.

През 2017 година в Италия ваксинирането на деца под 17-годишна възраст срещу 10 болести, включително морбили, рубеола, магарешка кашлица, хемофилус инфлуенце, заушки и варицела, беше задължително. Мерките бяха приети след широко разпространение на морбили, причинено от падане на нивото на ваксиниране под безопасния праг от 95 процента.

Джулия Грило каза, че положението се подобрява, след като нивото на ваксиниране на бебета против морбили се е увеличило от 87.3 процента през 2016 г. на 91.7 процента миналата година. Според нея обаче родителите имат “основателни съмнения” към ваксините, а скоро в парламента ще бъде обсъдено по-обстойно преработване на правилата за ваксинирането.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,241 преглеждания

Comments are closed.