Променят учебниците заради грешки и старо съдържание

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_194005769_f_improf_400x267

Министърът на образованието Тодор Танев обяви, че ще има промяна в учебниците, тъй като много от тях вече не са актуални и в тях има грешки, информира www.dir.bg.

„В учебниците, които сега се използват, има проблеми и грешки и с тяхната промяна сме се забавили с десетилетия. Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от първи до четвърти клас, които не са толкова обемни“, посочи министърът.

До 2 седмици той ще обяви кои учебници първо ще бъдат обновени.

Тодор Танев коментира пред журналисти, че хартиените учебници на този етап няма да отпаднат, макар и да се върви към електронно съдържание.

През януари родители във Варна поставиха ултиматум за незабавна смяна на учебниците до 7 клас. Тогава просветният министър обеща нови учебници, но след като има закон.

Миналата година историци също негодуваха заради изопачаване на факти в учебниците по предметите „Човек и общество“ и „История и цивилизация“ в училище, сред които Васил Левски е арестуван от полицията.

Тогавашният просветен министър проф. Анелия Клисарова обеща грешките в учебниците да бъдат поправени. Тя дори лансира идеята само по един учебник да се преподава на децата от 1 до 7 клас. Тази идея обаче не бе одобрена от проф. Тодор Танев.

Редица предходни просветни министри също имаха идеи за пренаписването на учебниците, но това така и не се случи.

Министерството на образованието и науката (МОН) вече има План за развитие на информационните технологии, който ще бъде поместен на страницата на министерството.

Проектът на плана за достъп до Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) е подготвен в края на миналата седмица и е обсъден от политическия кабинет на МОН. Планът е за 135 милиона лв.

Валери Борисов, зам.-министър на транспорта информационните технологии и съобщенията, заяви, че Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) работи заедно с МОН по плана за развитие на информационните технологии.

МТИТС работи и за свързване на училищните инспекторати и университетите с ЕЕСМ.

През тази година в мрежата ще бъдат свързани университетите в седем града – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен, а през следващите 3 години ще бъдат включени всички институции от сферата на образованието в една мрежа.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,160 преглеждания

Comments are closed.