Промени в Наказателния кодекс предвиждат до 5 години затвор за домашно насилие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

domashno_nasilie

Правителството внесе предложения за промени в Наказателния кодекс. Те се отнасят до широка защита на жените и децата срещу домашното насилие и всички други форми на агресия и насилие.

До 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие предлага управляващата партия. Мерките са предвидени за съпрузи, бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 година или пробация.

“Време е държавата да извади сопата, предлагаме широка защита на жени и деца срещу домашното насилие и всички видове насилие срещу тях”, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, която подчерта, че има личен ангажимент към този законопроект.

“Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим в медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, но помним ли? Дано да има по-малко такива жертви. Точно заради това правим тази стъпка. Докато ние като законодателна власт не кажем ясно, твърдо и сплотено, че е дошло време за реални действия срещу насилниците, жертвите ще си отиват една по една и ние ще ги забравяме, ще избледняват. Да загърбим политически пристрастия и да направим така, че да намалим домашното насилие над жени”, обърна се тя към депутатите от всички партии.

По думите й подобен закон не бива да бъде политизиран, защото по последни данни всяка 4-а жена е жертва на насилие.

Какво предвиждат  промените:

Който системно упражнява психическо насилие над другиго и от това настъпят вредни последици за пострадалия, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, е записано в законопроекта.

Предвижда се наказанието да се налага и на онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди основателен страх за безопасността му или за безопасността на негови близки. Според определението, предложено в проекта, преследване е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което има като последица насаждане на чувство на страх у него. Заплашителното поведение може да се изразява в следене на другия човек, включително появяване на работното му място и други посещавани от него места за социални контакти и отдих, показване на другия, че е наблюдаван, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация.

Наказанието е лишаване от свобода до пет години, ако това деяние е извършено в условията на домашно насилие.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

953 преглеждания

Comments are closed.