Пролетна грижа за стъпалата – масажът, който ще ви върне усмивката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_63493180

От тичане по хлапетата, от ежедневните разходки и непрекъснато трамбоване из къщи, докато домакинствате, често краката ви буквално “сдават багажа”.

Предлагаме ви да изпробвате един масаж на стъпалата, като бърз, лесен и приятен начин за отпускане и отмора. Масажът подобрява кръвообращението в областта на стъпалата, тонизира целия организъм и подобрява настроението. Най-подходящото време за него е вечер. Можете да правите масаж в домашни условия на самите себе си, но ние ви препоръчваме да сте двама, така масажът ще е пълноценен и със сигурност повече от приятен.

 1. Поглаждания

Хванете стъпалото с две ръце, като палците на ръцете трябва да са върху горната част на стъпалото, а останалите пръста да обхванат долната му част. Извършвайте плавни, кръгообразни движения с палците си от върха на пръстите по цялата дължина на стъпалото, до глезена. След това обратно. Направете от три до пет повторения.  След това направете поглаждания и върху долната част на стъпалото в същия ред – от върху на пръстите до глезена и обратно. Ще почувствате приятно затопляне, тъй като кръвообращението в стъпалото ще се подобри. 

2. Кръгов масаж на глезена

С него ще отпуснете ставите и ще почувствате приятно отпускане в долните крайници. С едната си ръка хванете петата, с другата ръка обхванете предната част от стъпалото – под възглавничките и започнете внимателно и бавно да го въртите първо в едната и след това в другата посока – по пет пъти във всяка посока. Специалистите препоръчват това упражнение и за хора, страдащи от артрит.

3. Издърпване и усукване на пръстите

Хванете стъпалото под свода, а с палеца и показалеца на другата ръка хващайте всеки пръст на крака и леко го издърпвайте, придвижвайки пръстите си от основата до върха. След това продължете с леки усукващи движения между палеца и показалеца от основата до върха на всеки пръст поотделно и обратно, сякаш правите масурче. 

4. Плъзгащи движения по долната част на стъпалото

Хванете крака зад глезена и с палеца на другата ръка правете плъзгащи движения от основата на пръстите до петата. Повторете от три до пет пъти.  

5. Натиск на свода

Хванете крака по същия начин както в т. 4 и с палеца на свободната си ръка натиснете силно стъпалото в средата на стъпалото, точно под възглавничките, след това изтеглете палеца по посока към петата с лек натиск. Повторете по пет пъти за всеки крак. Прилагайте умерена сила.

6. Повторете стъпка 1.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,562 преглеждания

Comments are closed.