Нови правила за прием в детските градини в София от м. март

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
shutterstock_49127890

Столичният общински съвет гласува и прие окончателно промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи в София. Измененията предвиждат намаляване броя на деца с хронични заболявания от 5 на 3 в група, а тези със специални образователни потребности от 3 на 2, съобщи агенция „Фокус“.

След редовно заседание на Столичния общински съвет, зам.-кметът на София Тодор Чобанов коментира пред журналисти, че според промените постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина ще носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение.

За да се избегнат фалшификации с издаване на нереални медицински документи, протоколите за деца с хронични заболявания ще бъдат издавани от ТЕЛК, а не от личния лекар.

Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца.

Ако постоянният или настоящият адрес на един от родителите е променян през последните над 2 години или през последните от 1 до 2 години преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина/училището, се ползва по-благоприятният адрес.

Измененията влизат в сила от март тази година. От следващата година се предвижда да бъде заложен и критерият „уседналост“, който се прилага за учениците в първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация училище.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

961 преглеждания

Comments are closed.