Проблеми с кожата на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Интервю с д-р Нина Конова, педиатър   

Д-р Конова, знаем, че кожата на новороденото е много нежна. Какви са нейните особености и как да се грижим правилно за нея? 

Бебешката кожа е незряла, лесно ранима и недобре защитена като кожата на възрастните. Тя все още не изпълнява добре основната си бариерна функция срещу агресивните външни въздействия като студ, слънце, вятър, почистващи препарати, съдържанието на еднократните пелени и други. По тези причини бебешката кожа изисква сериозни грижи и употреба на специални тоалетни и козметични продукти, не съдържащи сапун, парабени, парфюми и алергени. Тези продукти трябва да хидратират и омазняват кожата, както и да подпомагат нейната бариерна функция и регенерацията ѝ. Най-добре е след тоалет кожата на седалището и навсякъде, където има контакт кожа в кожа да се третира с подходящ крем превантивно. Също така трябва да се нанася подходящ крем върху лицето и откритите части на тялото при разходките навън и излагането на неблагоприятните фактори на външната среда.

Какви са най-честите кожни проблеми през първите месеци на бебето и как родителите да се справят с тях?

Непосредствено след раждането и в първите месеци от живота на новороденото се наблюдават редица кожни промени. Част от тях са израз на адаптация на бебешката кожа, преходни са и не изискват нашата намеса. Такива се токсичният еритем, милиарията, бебешките комедони, млечните крусти в окосмената част на главата.

Един от най-честите проблеми с кожата непосредствено след раждането и в първите месеци от живота на бебето, изискващи намеса, са раздразненията на кожата (иритативните дерматити) в областта на седалището – под пелените. Причините за това са както незрелостта на кожата, така и рядката смяна на пелените, използването на почистващи кърпички, а не измиването на течаща вода, непрекъснатият контакт на кожата на седалището с отпадните продукти от урината и фекалиите. Раздразненията на кожата в тази област водят до неприятни усещания – опъване, щипане, болка и са предпоставка за вторични инфекции. Ето защо, дори и най-леките, трябва да се третират с подходящи козметични продукти, а най-добре е да се използват продукти за превенция. Аз препоръчвам за тази цел Судокрем, защото отговаря на всички изисквания за такъв продукт: икономичен, лесно нанасящ се на тънък слой, овлажняващ, омазняващ, създаващ бариера, подпомагащ регенерацията на кожата при леки раздразнения, поради антисептичните си свойства.

Banner_600x400

Кога можем сами да се справим с кожните проблеми при бебето и кога трябва да потърсим помощ от специалист?

С голяма част от проблемите с бебешката кожа можем да се справим като не допускаме появата им. Превенцията е най-доброто поведение – тоалет с подходящ измиващ препарат, нежно подсушаване и използване на подходяща козметика за проблемните зони.

Ако все пак се появи проблем, не бързайте да използвате медикаменти. Ако кожните проблеми са преходни, изолирани (на ограничен участък от кожата), не нарушават спокойствието на детето и не са съпроводени с други симптоми като температура, кашлица, хрема, изчакайте и наблюдавайте. В противен случай се обърнете към специалист – педиатър или дерматолог, преди да сте предприели намеса.

Д-р Нина Конова е специалист по „Педиатрия” и „Детска кардиология” в София с над 30 години професионален опит, включващ работа в родилно отделение, детска консултация, имунизации, прегледи и ехокардиография. По настоящем д-р Конова е педиатър на свободна практика с фокус водене на детска консултация, превантивна медицина и хранене в детска възраст.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,942 преглеждания

Comments are closed.