Признаци на дехидратация при бебетата и малките деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kid-drinking-water_4003408.jpg

Тялото на новороденото бебе съдържа приблизително 75% вода. С порастването това количество постепенно намалява, но значението на водата за развитието на организма остава непроменено.

Защо е важно децата да са добре хидратирани?

Всеки човек – дете или възрастен, губи известно количество течности чрез дишането, изпотяването, кашлянето и т. н. Тези загуби се наваксват чрез ежедневния прием на течности. При новородените и малките бебета това става чрез кърмата или изкуственото мляко, с което те се хранят.

Често обаче настъпват извънредни ситуации, които предизвикват загуба на повече течности от обичайното – температурни състояния, повръщане, диария, претопляне.

Какви са признаците на дехидратация при малките деца и как да я лекуваме, ако по една или друга причина тя е факт?

За да предпазим малките деца от обезводняваме поради прекалено горещото време на първо място трябва да се погрижим те да са облечени в подходящи дрешки от естествени материи, не ги излагайте на пряка слънчева светлина и не ги завивайте с дебели одеялца.

За да предпазим детето от дехидратация, причинена от вирусна инфекция с висока температура, диария и повръщане, на първо място е нужно да вземем мерки срещу заразяване с микробите, които биха я причинили. Редовното миене на ръцете е едно от най-важните неща, на които трябва да научим децата още от най-ранна възраст.

Когато извеждаме малките деца на разходка, винаги трябва да имаме с нас шише с питейна вода или студен чай.

Прегряването и прекаленото излагане на слънце също са чести причини за дехидратация, затова е важно децата да са с подходящи слънчеви шапки и като цяло за предпочитане е да играят и да ги разхождаме на по-сенчести места.

Признаци, които могат да ни подскажат, че детето е дехидратирано:

-         Ако повече от три часа детето не е пишкало

-         Отпуснато е

-         Устните му са сухи

-         Плаче без сълзи

-         Сънливо е

-         Очичките му изглеждат хлътнали

-         Нервно е

-         Повръщане

-         Повишена телесна температура

Ако установите дори един или няколко от горните симптоми, започнете незабавно рехидратиране. На първо място предложете течности – вода, билков чай. Ако обаче детето е повръщало, изчакайте един час и едва след това му предложете да приеме някакви течности. Ако е малко и го кърмите, нека това бъде кърма.

Храненето трябва да е в малки количества, през кратки интервали от време. Така намалявате вероятността то отново да повърне. Ако детето задържи храната, продължете плавно да увеличавате количеството, докато достигнете обичайното.

Ако детето продължава да повръща обаче и състоянието му не се подобрява, потърсете помощ от педиатър, той ще ви посъветва как да действате и дали да посетите кабинета му.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,159 преглеждания

Comments are closed.