“Приказка за вълшебната флейта” за най-малките почитатели на Моцарт

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В годината на Моцарт нова чудесна поредица детски книжки ни среща с героите от операта „Вълшебната флейта“

Enthusiast_Formi-i-cvetove_cover-first


По повод 260-годишнината от рождението на Моцарт фондация „Културни перспективи“ и издателство „Ентусиаст“ ще зарадват най-малките почитатели на великия композитор със страхотна, забавна и цветна поредица от образователни книжки, която не просто ще ги отведе в приказната страна на вълшебствата, но и ще им подари първите знания за света, който ни заобикаля.

 Всеки месец децата и техните родители ще могат да се насладят на нова мултифункционална книжка, свързана с героите от операта „Вълшебната флейта“, а всяка от тях ще бъде чудесно въведение в света на цветовете, формите, числата, буквите и в красотата на заобикалящия ни свят. В края на годината малките ценители на вълшебната приказка ще притежават уникална колекция от 12 книжки, вдъхновена от прочутото произведение на Волфганг Амадеус Моцарт.

Първата книжка от поредицата – „Форми и цветове“ – е предназначена за деца от 0 до 3 години. Тя предоставя възможност на децата да открият лесно и забавно многообразието от фигури и цветове като опознаят героите от приказката. На 16 страници са поместени основните герои от либретото на операта, основните геометрични фигури, основните цветове, техните производни и значими символи от операта „Вълшебната флейта“. Изданието е страхотен начин за родителите да развият въображението на малките любопитковци и да ги насърчат да търсят, разпознават и измислят образи в цветове и форми. Малки и големи заедно ще открият в приказната книжка страхотен начин на забавление, ще учат и играят, правейки асоциации и създавайки сами своята история по илюстрациите.

Книжката „Форми и цветове”, както и всички следващи издания от поредицата, съдържа специален QR код, който води към полезен речник на символите – своеобразен ключ към разчитането на посланието на приказката. Бързият код отвежда любителите на класическата музика и към звуков файл с увертюрата от операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт. Най-забавното е, че всеки малчуган може да се сдобие с чудесен сувенир като с помощта на мама и тате, си направи цветна играчка от корицата на книжката. Задната корица на мултифункционалната книжка позволява чрез изрязване, сгъване и лепене да се изработи детска играчка в геометрична 3Д форма – куб. А ако в куба се постави дребен предмет като пластелиново топче или лешник, играчката може да се превърне в дрънкалка. Единственото, което е необходимо е, семействата да се въоръжат с ножичка и лепило и заедно да си измайсторят фигурка с любимите герои от Приказка за вълшебната флейта“.

Всяка книжка от серията ще излиза веднъж месечно, а втората ще е посветена на любовната история на Памина и Тамино. Детските издания от поредицата „Приказка за вълшебната флейта“ са страхотен начин децата да развият своето въображение, да задоволят любопитството си, да опознаят заобикалящия ни свят и да бъдат въведени в света на музиката, преди да пристъпят към вълшебната история за доброто и злото, приятелството и любовта.

Поредицата от детски книжки е част от първия по рода си изцяло български оригинален мултимедиен проект за деца, вдъхновен и посветен на операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт. От 2013 г. почитателите на музиката на австрийския композитор и на неостаряващата приказка за вълшебната флейта могат да открият на книжния пазар едно уникално издание на издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“– книгата „Приказка за вълшебната флейта“. Това е необикновено произведение – истински шедьовър с оригинални илюстрации, включващо и аудио книга с гласовете на любими български актьори. Притежавайки я, читателите всъщност се сдобиват с нещо повече от книга – те държат в ръцете си цял свят от вълшебства, приказни емоции и необикновена музика, изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Емил Табаков.

„Приказка за вълшебната флейта“ е от книгите, за които всяка библиотека мечтае, от съкровищата, които се предават от поколение на поколение. Луксозното издание е изработено с много любов и успява по уникален начин да зарази децата и техните родители с магията на неземната музика на Моцарт и да ги отведе във вълшебния свят на приказката. Фантастичната история, облечена в музиката на великия композитор, е прекрасен подарък за всяко дете и чудесен начин то да се запознае с оперната класика и да се потопи в непреходния, магичен и съзидателен свят на оперното изкуство.

Проектът „Приказка за вълшебната флейта“ е базиран на операта „Вълшебната флейта“ от В. А. Моцарт.

Волфганг Амадеус Моцарт (27 януари 1756 – 5 декември 1791) е австрийски композитор, инструменталист и диригент, създал музикални произведения с изключителна художествена стойност. Започнал да се занимава с музика от съвсем ранна детска възраст, малкият Волфганг свири пред отбрана публика в кралските европейски дворове и е провъзгласен за дете чудо. Едва петгодишен, той вече композира менуети, а на осемгодишна възраст пише симфония. Син на Просвещението и представител на Виенската класическа школа, той е един от най-големите гении в музикалната история.

Волфганг Амадеус Моцарт има дълбоки езотерични и духовни убеждения, които пренася и в своята музика. В много от произведенията му са преплетени масонски символи и идеали. Това е особено очевидно в последната му опера – „Вълшебната флейта“, написана сякаш за деца.

Емануел Шиканедер (1 септември 1751 – 21 септември 1812) е немски драматург, импресарио, певец, актьор и композитор. Роден е в бедно семейство и остава без баща съвсем невръстен. Малкият Емануел е много будно и музикално дете. Той започва своята кариера като пътуващ музикант, за да се присъедини по-късно към трупа артисти. Не след дълго създава първата си опера. Големият успех идва при Шиканедер с интерпретациите му на пиесите на Шекспир.

Любовта към музиката и сходните духовни убеждения го свързват с Моцарт в сърдечно приятелство.

Емануел Шиканедер е автор на либретото на „Вълшебната флейта“ и e първият артист, който играе ролята на Папагено.

Oперата за първи път е поставена на 30 септември 1791 г. в неговия театър „Thеater an der Wien“, който съществува и до днес.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,245 преглеждания

Comments are closed.