Преодоляване на гнева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

angry kids


„Той пак се е бил, омръзна ми!“

Внимание с етикетите!
Агресивното поведение при детето тревожи и всява страх, и то с пълно основание. То е рисков фактор, който може да причини наранявания, но може също така да доведе до социално отхвърляне. Трудно е да се разговаря с него хладнокръвно и спокойно; понякога дори ви идва да избухнете на свой ред. Примамващо е да се фокусирате над действието, без да разширявате рамката на анализа.
Такова действие често е всъщност отговор, единственото намерено от детето решение, за да реагира на друга по-прикрита форма на жестокост: обиди, провокация, блъсканица. На детето му липсва увереност, за да отговори продуктивно или пък за да игнорира проблема. То реагира импулсивно и не владее добре емоциите си.

При повторен случай жестокостта  ще залепне като етикет към детето: при всички случаи трябва да започнете да говорите за необузданото поведение на детето, а не за необуздано дете и най-вече трябва да се погрижите да коригирате този израз в устата на външните наблюдатели.

Как да действате?

За момента запазете хладнокръвие, предложете да анализирате ситуацията с детето и/или останалите участници в случката. Както винаги разграничете нещата: кажете на вашето дете, че упреквате поведението му, но че го обичате и ще го обичате винаги. Оставете го да помисли за други решения на ситуацията. Предложете му дейности за релаксиране, спорт, при които човек се учи да владее, като джудото.
След известното време му предложете да размишлявате заедно, за да създадете около него въображаем механизъм, който ще му позволи да блокира или смекчи негативните посляния, отправени към него. Дори ако в началото то изради силно съмнение за смисъла и резултатите от това, кажете му, че ще ви достави удоволствие да опитате и да прекарате тези моменти с него!
Различните лица на гнева

Гневът е емоцията, която предупреждава другите и им казва „внимание, премина границите и съм готов да се бия, за да защитя моите идеи или моята територия“. Но той често може да прикрива друго чувство като страх или тъга.

Това е откъс от книгата “Помогнете на детето си да развие своята самоувереност!”, част от поредицата “Ефективният родител”, предоставена ни от издателство „Клевър бук

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,018 преглеждания

Comments are closed.