Прекалено стерилната среда не е от полза за бебета и малките деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sterilna-sreda-deca-vreda

Престараването в поддържането на изрядна чистота около бебето в първите дванадесет месеца от живота му и липсата на “срещи” с различни микроби, подлага на изпитание детската имунна система. Британският професор Мел Грийвс се занимава с този въпрос повече от 30 години и в резултат от усилията си, е стигнал до извода, че прекалено стерилната среда, в която повечето родители се опитват да отглеждат бебето е една от двете основни причини за отключването на остра левкемия. Основавайки се на своите наблюдения, той дори твърди, че “коктейл от микроби, под формата на напитка вероятно би бил разковничето в лечението на болестта.

За това свое откритие изследователят съобщава наскоро пред “Гардиън”. “Левкемията е резултат от два фактора, вторият произхожда от хронично възпаление, задействано от неподготвената имунна система”, казва той.

Според ученият, острата лимфобластна левкемия се причинява от биологични процеси, като първопричината е генетична мутация, която се среща при 5% от децата. “Тази мутация е резултат от някакъв инцидент по време на бременността. Тя не е вродена, но поставя детето в риск от развитие на левкемия на по-късен етап”, допълва още той. Тази причина, за съжаление, не може да бъде превъзмогната. За разлика от нея обаче професорът открива друг процес, който е свързан с имунната система, която по думите му, за да работи правилно и да активира естествената защита на организма, трябва да се сблъска с инфекция още в първата година от живота на детето. По думите на онколога, ако подобен сблъсък липсва, имунната система няма как да се развие и да функционира правилно.

Наред с тенденцията съвременните родители да отглеждат децата си в постоянната компания на антибактериални кърпички, сапуни, лосиони и дезинфектанти, те обикновено се вманиачават и в прекомерното бърсане на прах, чистене на подове и елиминирането на всякаква мръсотия. Наред с  тази широко разпространяваща се тенденция, все по-малко майки кърмят новородените или го правят по-малко от шест месеца. Към изброените фактори за лош старт на имунната система се добавя и ниската социална активност на децата и контактите им с други деца.

При всички тези случаи децата биват поставяни в изкуствена среда, в която наличието на микроорганизми е ограничено, а това пряко въздейства върху развитието на имунната система в отрицателен план.

Когато едно дете, отгледано в условно казано “стерилна среда”, попадне в среда, където виреят често срещани инфекции, недоразвитата му имунна система много вероятно да реагира по необичаен начин, което може да предизвика хронично възпаление, споделя още ученият. В хода на това възпаление в кръвта се отделят специфични химикали – цитокини, който са в състояние да възбудят втора мутация. Тя от своя страна да се доразвие в левкимия, при децата, които вече са натоварени с първия тип мутация.

Според професор Грийвс направените от него научни разкрития може би ще тласнат в нова посока борбата на учените с левкемията при децата чрез възпиране на хроничното възпаление. За сега обаче, все още не е открит механизъм, който да предотврати пренаталната мутация.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,228 преглеждания

Comments are closed.