Прегръдката, която лекува

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

tatko-s-kenguru-k

Факти за кенгуру-грижата:

  • Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата се стабилизират по-бързо, отколкото тези, които се отглеждат само в инкубатор. Това разбира се не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване.
  • Кенгуру-грижата помага на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на майката.
  • Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето).
  • Температурата на бебето е най-добре регулирана върху гърдите на майката. Чрез допира на кожата, майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази.
  • Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване.
  • Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация.
  • Контактът кожа до кожа може да се практикува и след изписване на бебето в домашни условия – тази практика има редица благотворни ефекти по отношение на връзката между родителите и бебето, както и много ползи по отношение на кърменето.

Историята на кенгуру-грижата започва в Богота, Колумбия през 1978 година. Идеята хрумва на д-р Едгар Рей Санабрия, а причината е липса на специализирано оборудване (кувьози и леглова база) за недоносените новородени. Именно по тази причина лекарите решават да използват за спасяване на недоносените бебета майчината прегръдка, т.е. това, което е най-близо и лесно, и същевременно най-доброто – а именно, майчините обятия. Кенгуру-грижата се нарича “утроба извън тялото”.

Проучванията, проведени в продължение на близо две десетилетия са показали, че кенгуру-грижа е най-доброто  не само за недоносените, но и за всички бебета, но за недоносените тя има животоспасяваща роля. Когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата (Речникдишане, сърдечна честота, температура, нива на хормоните и др. не са стабилни) показват, че са в опасност, но когато са с майките си, бебетата тези показатели значително се подобряват.

Историята на кенгуру-грижата разказва, че майките били инструктирани да държат бебетата върху гърдите си 24 часа в денонощието, да спят заедно с тях, да им дават да сучат, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи. Много бебета оцелявали и се справяли с преждевременната адаптация сравнително бързо. Според проучванията 82 % от неонатологичните отделения в САЩ вече използват именно този метод за стабилизиране на жизнените показатели на новородените недоносени деца.

Названието на кенгуру-грижата съвсем логично идва от начинът, по който кенгуруто гледа своето малко – в торбичка, извън тялото, където малкото е на топло и сигурно място и може да се храни, когато поиска.

Да бъдат поставени на голите гърди на майка си и да останат там толкова, колкото е възможно, веднага след раждането е от изключително значение за всяко новородено, независимо дали е недоносено или доносено бебе.

Ако състоянието на детето позволява е добре кърменето да започне в рамките на първия час от раждането. Разбира се, ако бебето е достатъчно зряло, за да може да суче. При всички случаи кърменето на недоносено бебе е трудна задача и майката трябва да се зареди с много търпение и спокойствие. Повечето недоносени засукват трудно, понякога отнема много време, но кърмата е жизненоважна за тяхното добро развитие и здраве. За да се кърми новороденото недоносено бебе е необходимо то да може да координира сукане, преглъщане и дишане. Това обикновено е възможно  ако бебето е родено след 32 гестационна седмица.

Ако бебетата са много малки или болни и се нуждаят от кувьоз, майката трябва да бъдат насърчавана да бъде с детето си винаги, когато това е възможно. При необходимост бебето може да бъде сложено кожа-до-кожа и върху гърдите на бащата. И двамата родители могат и трябва да докосват бебето, дори ако то е в кувьоз и да му говорят, това това го успокоява, тъй като то познава техните гласове отпреди да се роди. По този начин успешно се регулират нивата на кортизол, а това намалява стреса за бебето. Бебетата, които се хранят чрез сонда, могат да получат изцедена кърма от майка.

Ако бебетата са близнаци е хубаво те да бъдат поставени заедно върху гърдите на майка си, а когато са в кувьоз – да са в един кувьоз, ако състоянието им позволява. Учените са установили, че близнаците имат необходимост от това да чувстват присъствието на другия, така както това е било преди да се родят.

За съжаление има случаи, в които недоносените бебета се раждат с увреждания, несъвместими с живота, но дори и тогава е добре те, макар и за малко, да бъдат поставени на гърдите на майката. Документирани са случаи, в които се случва чудо и бебе, което лекарите са смятали, че не е възможно да оцелее, се съживява от топлината на майчиното тяло и от ударите на сърцето й, които чува. Макар и на границата с чудо, когато говорим да живота на децата е по-добре да вярваме в чудеса, отколкото да ги пропуснем.

В българските болници кенгуру-грижа все още не се използва, макар кенгуру-грижата да е доказано ефективна и може да е ползотворно допълнение към обичайните и проверени медицински практики. В някои болници майките дори нямат право на свиждане, за да видят детето си. Някои майки споделят, че бебето им е прекарало месеци в отделението за недоносени и не са имали възможност да го видят нито веднъж, а още по-малко да го докоснат. За бащите у нас тази територия е още по-недостъпна.

А бебетата имат нужда от своите родители, както и те от тях, защото прегръдката дава топлина, сигурност и защото доказано лекува!

Нашите недоносени деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,419 преглеждания

Comments are closed.