Прегорексия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregorexia

Може би сте чували за прегорексия, а може и да не сте, защото това е сравнително нова дума за хранително разтройство. То най-вече идва от знаменитостите и известните личности, които са бременни, но искат да останат слаби и да запазят килограмите си.

Прегорексия всъщност не е нещо нови и не е точно медицински термин, а по-скоро психолозите го определят като хранително разстройство.

Какво точно е прегорексия?

Това е състояние по време на бременността, в което жената контролира теглото си чрез екстремни диети и прекомерни физически упражнения. Може да се включва гладуване и дори премахване на поетата храна от тялото. Всичко това води и предизвиква редица последици, както за нероденото бебе, така и за майката.

Според проучванията, една на всеки 20 жени страда от хранително разстройство по време на бременността. За съжалени, бройката се увеличава, тъй като много жени подражават на бременните холивудски звезди, които наддават минимално количество килограми през бременността.  

Макар прегорексията да се използва главно от жените в шоубизнеса, които следят килограмите си до крайна степен, няма нищо нормално в това да гладуваш и да се пренатоварваш, докато си бременна. Всъщност, такъв вид разстройство може да изложи, както майката, така и бебето на риск. Високо кръвно налягане, безпокойство, депресия, безсъние, хронична болка и още и още са само част от рисковете, на които бъдещата майка се подлага.

Ако подлагате тялото си на глад по време на бременността, може да получите различни физически усложнения като:

Спонтанен аборт

Голям недостик на витамини, както за майката така и за бебето

Ниски нива на желязо, което може да доведе до анемия и дори силно сърцебиене, както при майката така и при бебето.

Имунната система може много да отслабне и съответно организма да боледува постоянно. Може да има сериозни увреждания на сърцето и костите.

Прочистването и ограничаването от храна и редовната употреба на лаксативи или диуретици, могат да бъдат много вредни за развитието на плода и да доведат до аномалии. Проучвания показват, че усложненията могат да повлияят на детето както преди, така и години след раждането.

Няколко полезни съвета как да се предпазим от прегорексия

1. Не се претоварвайте с упражнения. Прекомерните упражнения са вредни за здравето ни, особено по време на бременността. Може да си причините  щета на тялото или по-лошо – липсата на кислород може да увреди мозъка на бебето. Посъветвайте се с вашия доктор какви упражнения е добре да правите и какви – не.

2. Недейте да се ограничавате в количеството храна, което поемате на ден. Бебето се нуждае от витамини, за да може да се развива и расте нормално.

3. Ако преди да забременеете сте страдали от анорексия или булимия, потърсете професионална помощ, тъй като може да навредите сериозно на бебето.  

И преди да се подложите на такива рискови диети по време на бременността замислете се дали не е най-важно за вас да имате здраво бебе, отколкото да останете слаби по време на тези девет месеца.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,553 преглеждания

Comments are closed.