Предучилищната подготовка и кога идва моментът за нея?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Предучилищната възраст е вълнуваща първа стъпка в образователното пътуване на вашето дете. Но как да разберете дали детето ви е готово? Децата се развиват с различно темпо на този етап, затова родителите често се изправят пред дилемата за записване в градина или друг вид детско заведение.

Готовността за предучилищна възраст има повече общо с факторите на развитието, отколкото с възрастта. Има няколко елемента на развитие, които трябва да имате предвид, когато решавате дали да задържите детето си, или да го запишете за предучилищна подготовка. Те включват:

  • Независимост
  • Емоции
  • Комуникация
  • Издръжливост и способност за концентрация

Ако смятате, че е добре детето да остане още една година, докато е в предучилищна възраст и да се занимава със забавни, образователни дейности, получавайки много любов, грижа и внимание, няма нищо лошо в това. Изследванията показват, че няма никакъв проблем то да изчака още малко за големия си дебют.

На колко години е вашето дете?

Родителите започват своето проучване за предучилищна подготовка, като се питат на каква възраст трябва да започнат децата. Повечето предучилищни заведения приемат деца на възраст от 2 години и половина до 5 години. Родителите на деца, които имат рожден ден през есента (след 1 септември), често се борят с решението да запишат детето си по-рано или да го започнат по-късно. Въпреки че възрастта е предварителен фактор за приемане, тя не показва непременно пълната картина. Готовността за предучилищна възраст има повече общо с факторите на развитието, отколкото с възрастта.

Фактори за развитие, които допринасят за предучилищна готовност

Има няколко точки за развитие, които трябва да имате предвид, когато избирате да задържите детето си или да го запишете. Не забравяйте, че вашето дете не трябва да отговаря на всички тези условия, за да започне предучилищна, но колкото повече признаци на готовност покаже, толкова по-лесен ще бъде преходът му.

Независимост

Самостоятелността е важен показател за предучилищна готовност. Други способности, свързани с хигиена (гърне, миене на ръце) и дисциплина, или самостоятелна работа по проект, могат да сочат готовността на детето за предучилищна възраст.

Емоции

Разбира се, децата в предучилищна възраст работят върху умения за саморегулиране и се учат как да играят добре с другите, така че ако вашето малко дете все още се учи да споделя, предучилищната възраст е отлично време за него да практикува с връстници. Когато става въпрос за емоционална готовност за предучилищна възраст, има няколко основни неща, които трябва да имате предвид.

Например, имат ли опит да бъдат далеч от вас? Раздялата може да бъде предизвикателство за някои деца с бавно загряващ темперамент, които никога не са посещавали детски градини или не са имали много контакти с други възрастни настойници или непозната среда. Добър тест би бил да оставите детето си за един следобед при баба и дядо или да го оставите на занимание в къщата на връстник, за да видите как се приспособява.

Освен това, когато попитате детето си дали иска да ходи на предучилищна възраст, изглежда ли нетърпеливо? Ако изразят вълнение или интерес да се срещнат с учител и да намерят нови приятели, това може да е добър знак, че може да са емоционално готови.

Комуникация

От децата на този етап не се очаква да говорят перфектно, но може да бъде полезно, ако могат да изразят нуждите си и да следват указания. Необходимо е детето ви да може да общува на добро ниво със своите предучилищни учители – като например да може да каже на възрастен, че трябва да отиде до тоалетна или ако е болно или гладно.

Издръжливост и концентрация

Предучилищната е силно структурирана атмосфера, включваща комбинация от обучение с много забавни дейности, игра на открито, разкази и групови излети. Вашето дете има ли издръжливостта да се справи? Може ли да се концентрира върху повече от един проект на ден? Може да е полезно да разберете дали вашето мъниче лесно се разсейва, или се нуждае от допълнително време за престой по време на ежедневна програма.

Ключови изводи от изследвания в предучилищна възраст

Има много изследвания за важността на предучилищното образование и защо това е програма, която държавните детски градини и други образователни организации трябва да приемат. Например, изследванията показват, че децата, които посещават предучилищна подготовка, се адаптират по-бързо в училище.

Изследванията обаче също така показват, че децата процъфтяват с възпитатели, които показват силен интерес към тяхното благополучие, осигуряват социално-емоционална подкрепа и участват в подходящи за възрастта дейности през целия ден. Ако осигурявате такъв тип среда у дома, не е задължително те да ходят на предучилищна подготовка.

Както казахме и в самото начало, ако вие, като родител, смятате, че за детето ви ще е по-добре да изчака с предучилищната подготовка и да прекара още известно време в игри и образователни дейности у дома, където получава повече лично внимание и любов, то бъдете спокойни – няма пречка то да започне малко по-късно.

Източник: BabySparks

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,532 преглеждания

Comments are closed.