Преди да станеш баща… прочети това

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Когато става въпрос за деца, всички инстинктивно започваме да мислим за майката, за нейните потребности, мисли, чувства и емоции. Безспорно, през 9-те месеца от бременността, тя и нейното тяло понасят много стрес и отговорност, но пълното игнориране на бащата би могло да изиграе лоша шега в дългосрочен план, като доведе до отчуждаване от майката или пък проблем при обвързването с бебето.

baby-and-father500

baby-and-father1

Ето някои от нещата, които всяка бъдеща майка трябва да каже на любимия си, още преди появата на бебето.

1. Прояви разбиране и търпение към мен
По време на бременността и след раждането тялото на жената минава през огромни промени. Мислите в главите ни бушуват и понякога сме много нелогични, но опитай се да проявиш търпение. Търпение към постоянното забравяне, капещата коса, изблиците на плач, манията за подреждане, прекомерната привързаност към бебето, постоянната умора и… какво ли още не.
ПС: Както ще чуеш много пъти през следващите месеци „Това е период и ще отмине“.

2. Грижи се за детето ни от самото начало
Искам да бъдеш част от живота му още от самото начало, прегръщай го, радвай му се, смени му пелените, изкъпи го – това ще бъде нашето дете и то е колкото мое, толкова и твое, макар че много често ще ти напомням, че е повече мое именно поради всичко през което преминавам и тепърва ще премина заради него. Колкото и да те е страх – не забравяй, че аз също преминавам през това за първи път.
ПС: И ме слушай внимателно, когато ти обяснявам как да се грижиш за него.

3. Не се сърди, ако отделям повече внимание на бебето
Природата е велика – през първите месеци от живота си бебето ще има най-голяма нужда от мен. Не ме обвинявай, че не съм успяла да изчистя и сготвя, а цял ден съм се грижила за него, защото това ще ме накара да те намразя. Вместо това ми помогни да организираме ежедневието по подходящ начин и за двамата.
ПС: Веднъж седмично например искам да пия кафе с приятелки.

4. Не ме обвинявай, ако се отчуждим
Майките са измъчвани от чувство за вина за какво ли не, моля те, не добавяй и това в списъка. Може би ще се отдръпна, но това, не значи, че няма да имам нужда от теб. Тъкмо напротив – твоите ласки ще бъдат моят спасителен пояс след безсънната нощ, а прегръдката ти вечер – всичко, което съм чакала през деня.
ПС: Под секрет – чувала съм, че сексът след раждането ставал още по-добър.

5. Ще продължа да те обичам
С появата на бебето ще осъзная колко силно мога да обичам, а теб ще те обичам дори повече, защото именно ти си причината да изпитам тази обич. Дори когато на пръв поглед съм забравила, че освен майка съм и жена, аз не съм спряла да те обичам нито за миг. Единственото, което искам в такъв момент е написано в точка 1.
ПС: И малко шоколад.

6. Бебето е нещо чудесно, но връзката помежду ни ще се промени
Промяната не винаги означава промяна към по-лошо. От нас зависи да съхраним връзката по между си и да не позволим огънят да угасне, докато междувременно се радваме на щастието да бъдем родители. Приеми, че вече освен твоя любима съм и майка на нашето дете и всъщност това прави щастието ни пълно.
ПС: Обичам те!

автор: Веси Димитрова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

40,894 преглеждания

Comments are closed.