Празник на античното наследство в Свищов от 5 до 7 юни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

EagleOnTheDanube (2)EagleOnTheDanube (P)

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ отбелязва X-то си юбилейно издание в Свищов с грандиозен тридневен празник от 5-ти до 7-ми юни 2015 г.

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Република Франция у нас, ще получи специалната награда на форума – за принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България. В юбилейните тържества ще вземат участие и над 300 реенактори (възстановчици) от България, Италия, Полша, Румъния и Франция.

 

 „Орел на Дунава“ предвижда богата фестивална програма, която пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между императорски Рим и племената и народите от „варварския“ свят – траки, даки и готи. Освен реенакторските битки и демонстрации с антични оръжия на „Първи италийски легион“, „Първа тракийска кохорта“, „Групо Сторико Романо“, „Нимфите от Дакия“, „Багатур“, „Терра Дакия Етерна“, в рамките на фестивала ще бъдат представени древни танци и ритуали, средновековни религиозни песнопения с концерт на хор „Юлангело“, както и кулинарен конкурс за автентична древна кухня.

Ще се проведе и научна конференция на тема „Античното наследство – открития, състояние, перспективи“ в две обособени секции: „История и археология“ и „Културен туризъм“.

Фестивалът ще завърши с тържествен парад на реенакторските групи по улиците на Свищов.

За своите 10 издания „Орел на Дунава“ се превърна във водещия форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа. Това е най-старият фестивал за исторически възстановки в България. Организира се ежегодно под патронажа на Община Свищов, със съдействието на местния Съвет по туризъм и Историческия музей в града.

Всяка година в края на месец май и началото на юни реенактори (възстановчици) от България и други европейски страни се събират в Свищов, за да направят уникално представление за традиционно многобройната международна публика. От септември 2013 г. фестивалът има и двудневно есенно издание под мотото „Лозниците на Нове“.

 

От две години насам естествен декор на събитието е реставрираната антична крепост „Нове“ край Свищов – най-добре проученият, запазен, а в момента и най-добре експонираният римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя.

Повече информация можете да намерите в приложената програма на фестивала, както и на официалния сайт на събитието: www.EagleOnTheDanube.org.

 

Акценти в програмата

 

 

EagleOnTheDanube (1)

Петък, 5 юни, 10.00 ч.

„Антични бързи, смели, сръчни“: Това е предизвикателството на античните спортни игри с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини. Провеждат се състезания в дисциплини от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Класическите спортни игри от античността се провеждали в няколко основни дисциплини – бягане на един стадий (200 м.), бягане два или четири стадия с пълно бойно снаряжение, скок на дължина с тежести в ръцете, които се пускат при скока, тласкане на гюле, хвърляне на диск, борба, панкрацион. Известно време преди откриването на игрите се изпращали вестители по всички гръцки градове.

Сключвало се свещено примирие, с което се гарантирало безопасното придвижване на всички участници и зрители до Олимпия, както и ненападението на града-организатор на състезанията.

Провежданите ежегодно по време на „Орел на Дунава“ надпревари за деца тази година ще прераснат в състезание по модела на античните спортни игри с регламент, съдии и треньори, мотивирана публика и атрактивни награди. Ще се проведат състезания в няколко възрастови категории в дисциплините: бягане един стадий, бягане два стадия с пълно бойно снаряжение, скок и една отборна дисциплина – теглене на въже. Участващите училища, приели предизвикателството, могат да избират имена на отборите, с които ще се доближат до духа на древните игри – Атина, Спарта, Мизия, Троя.

Събота, 6 юни, 13.00 ч.

Кулинарен конкурс за автентична древна кухня с приготвяне и представяне на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи. Все по-популярните кулинарни състезания и риалити-формати извеждат на преден план разликите и спецификите на кухнята на народите по света, богатството на аромати, вкусове и техники, които са се развили в гастрономически школи.

Провежданият за пръв път в рамките на фестивала кулинарен конкурс за автентична древна кухня ще демонстрира древни кулинарни рецепти, контраста на ястията за бедните и разточителните блюда на аристокрацията, класическите антични вкусове на римската и гръцката кухня и тази на народите извън империята – даки, сармати, готи. Понякога твърде необичайни, понякога изненадващо познати могат да се окажат представяните вкусове, но се очаква да предизвикват истински интерес у гостите и посетителите.

В тазгодишния конкурс журито ще се състои от кулинарния талант Иван Звездев, археолозите доц. Павлина Владкова и доц. Евгения Генчева – лауреати на наградата на фествала за опазване на българското историческо наследство и гаранти на автентичността на използваните рецепти, домакинът на фестивала – кметът на Свищов Станислав Благов. Журито ще формира оценката си и по представянето с кратка история или легенда на ястията от конкуриращите се групи.

 

EagleOnTheDanube (2)

Събота, 6 юни, 18.00 ч.

Битката за Нове: варвари срещу римляни под мотото „Историята на Регалиан – размирни времена по Дунавския лимес“: Тази част от програмата ще включва представлениe на групите-участници („Групо Сторико Романо“, „Нимфите от Дакия“, „Багатур, „Първи Италийски легион“, „Терра Дакия Етерна“). Пресъздаването на военния сблъсък между Рим и варварските народи с участващите реенакторски групи тази година е посветено на епичната и мрачна история на Регалиан.

Публий Касий Регалиан е сенатор при император Валериан, владетел на Илирия, управител на провинция Панония или Мизия и узурпатор, опълчил се против император Галиен през 260 г. Според Historia Augusta („Историята на императорите“) Регалиан призхожда вероятно директно от владетелския род на Децебал, управляващ Дакия. След залавянето на Валериан от сасанидите Регалиан се провъзглася през 260 г. за римски император. След победата над сарматите от Галиен е убит от войниците му.

В традицията на историческите възстановки, преплитането на шоу и история завършва с групов поздрав и взаимно отдаване на почест между всички участници в битката за Нове.

 

EagleOnTheDanube (3)

Събота, 6 Юни, 20.00 ч.

Концерт на хор „Юлангело“ – “Via Sacra Gothica”, на автентични средновековни и религиозни песнопения, съвместно изпълнение с „Първи Италийски легион“. Реенакторската демонстрация по време на концерта ще е под надслов „Покръстването на варварите“ – възстановка на ритуално кръщение на изгубения готски език по Codex Argenteus („Сребърния кодекс“) – ръкопис от VI в., съдържащ превода на Библията на епископ Вулфила на готски и специалното участие на Първи български хор „Янко Мустаков“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,192 преглеждания

Comments are closed.