Правото на пешеходеца не е абсолютно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно. Това заявява Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) в становище, подписано от главния инспектор Теодора Точкова, по тълкувателното дело на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) за серия от проблеми при престъпленията по транспорта.

“Абсолютно е това право, което дава възможност на своя титуляр да иска определено поведение на въздържание от всички останали субекти”, посочват инспекторите. И изтъкват, че Законът за движение по пътищата (ЗДвП) и правилникът за прилагането му възлагат в отговорност на пешеходците да спазват определени правила при пресичане.

crosswalk-art-funnycross-christo-guelov-madrid-8

“Вярно е, че според ЗДвП водачите на МПС са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи към пешеходците, като се предвижда съответстващо на правото им задължение за водачите на ППС да го осигурят – чл. 119 и чл. 120 ЗДвП. Съществуването на взаимосвързани права и задължения между пешеходци и водачи води до извода, че правото на пресичане е относително, тъй като за реализирането му не е достатъчно само упражняването на права, но и изпълнение на предвидените задължения”, пише в становището на инспектората.

В него се изтъква, че изискванията на закона към пешеходците са ясни и техните права и задължения при пресичане са формулирани в ЗДвП. Факторите, които трябва да съобразяват са следните:

1. Преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;

2. Да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;

3. Да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;

4. Да не преминават през ограждения от парапети или вериги.

crosswalk-art-funnycross-christo-guelov-madrid-40

И докато този и подобни казуси се разискват месеци наред у нас, в испанската столица един друг българин създава изкуство от пешеходните пътеки, разнообразявайки скучните черно-бели “зебри” по уникален, цветен и неповторим начин. За своя проект, наречен Funnycross художникът Христо Гелов използва ярки цветове и геометрични форми и по този начин превръща остарелите улични съоръжения в съвременно изкуство. Наред с това сънародникът ни е убеден, че по този начин изразява не само своите творчески идеи, но и превръща пешеходните пътеки в акценти от пътя, които с ще привлекат по-сериозно вниманието на всички участници в движението и ще повишат тяхната безопасност на пътя.

Това определено е една добра идея и засега  ни харесва повече от заплетени правни казуси, които остават непонятни за повечето от обикновените участници в движение на пътя, а и колко хубаво би било г-н Гелов да се върне у дома и да осъществи поне част от идеите си и у нас!

crosswalk-art-funnycross-christo-guelov-madrid-2

снимки: www.boredpanda.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,043 преглеждания

Comments are closed.