Повечето родители у нас подкрепят учителите и училището като институция

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

domashni-uchilishte-k

Проучване на МОН показва, че 2/3 от родителите подкрепят училището и учителите. Системата обаче се фокусира върху придричивите и незаинтересованите. Трябва да работим с преобладаващата част от семействата“. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на общинските образователни експерти на национална среща в Пловдив.

 След като изслуша настояването им за увеличение на единните стандарти, от които зависи финансирането, той обърна внимание върху приоритетите, които самите те често си поставят. Вълчев даде пример с общини, които са искали пари за ремонт на улица, на която живият 25 човека, вместо за физкултурния салон в училището на нея, в който всеки ден влизат над 300 деца.

 „Може да искате от мен нови училища, да ви направим дворци с кули, с британски градини и виенски фонтани. Може да стане за няколко години, но за това време ще останем без учители. Затова през този мандат приоритет ни са техните заплати. В следващите години, ако само се поддържа постигнатото вече ниво възнаграждението им да е 120% от средната за страната заплата, след това ще има и повече пари за капиталови разходи“, каза министърът.

 Той предупреди, че следващите 10 г. ще са критични заради очаквания недостиг на работна ръка поради това, че младите хора са 2/3 от пенсиониращите се и се очаква дефицит от 400 000 човека, който ще засегне всички сфери. Отчете, че се увеличава миграцията извън страната на хора с ниско образование, което променя тенденцията от предишните години да си тръгват по-високо образованите. Според министъра трябват 10 г. положително икономическо развитие и 20 г. продължаваща тенденция за ръст на доходите, за да останат българите в родината.

 Рецептата в образователната система е продължителна и ежедневна работа с родителите, а работата по механизма за обхват да тръгва от терен, а не от базите данни, посочи Вълчев. „Най-силната интеграционна мярка е да обхванем децата в детските градини. Около 2-3 хиляди либерално мислещи родители може да бъдат засегнати от решението 4-годишните да влязат задължително в детската градина, но ще бъде удовлетворен колективният интерес“, категоричен бе той. Министърът увери, че около 40 млн. лева от 70-те милиона, които ще бъдат вложени в инфраструктура през следващата година, ще са за нови детски градини.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

882 преглеждания

Comments are closed.