Повечето родители у нас избягват да говорят с децата си за сексуалното насилие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

domashno_nasilie
Половината от родителите не говорят с децата си, за да ги предпазят от сексуално насилие. Това показват данните от проведено изследване в рамките на кампанията „Бдителни родители“, насочена към превенция на сексуалното насилие и експлоатация. Тя е организирана от Института по социални дейности и практики (ИСДП) с кампания за безопасност на децата онлайн.

Тинейджърите влизат в рискови отношения, затова има нужда от обсъждане на темата с тях, обясни Мила Цалова, експерт комуникации и кампании в ИСДП.

Целта на проекта е да информира родителите за проблемни сигнали, да отправи апел за бдителност, защото децата живеят в различна среда и механизмите за насилие и тормоз са се увеличили.

Програмата се провежда под слогана: „Родителството е предизвикателство. Внимавай да не пропуснеш нещо!“

Резултатите от изследването показват, че 97% от децата между 9 и 17 години използват интернет, а 86% имат профили в социалните мрежи. От 10% на 40 % се е увеличил делът на децата, които декларират фалшива възраст в сравнение с 2016 година.

Всяко десето дете у нас получава неприлично предложение в мрежата, сочат данните от изследването. Съблазняването в интернет може да се превърне в механизъм за изнудване, който често носи жестоки последици, подчерта Цалова. Най-често извършителите търсят активни онлайн деца, проучват интересите им и емоционалните им нужди. Използват манипулативни техники и комплименти, за да спечелят доверието на детето. Жертвата бива изолирана и подтиквана към рисково поведение, като накрая се прилага шантаж.

Родителите и учителите следва да наблюдават поведението на детето – дали е по-затворено, прикрито, самотно, тъжно или стресирано.

Силната връзка с родителите е фактор, който предпазва децата от това да бъдат въвлечени в опасни ситуации. От ИСДП съветват родителите да не ползват сравнения, критики, осмиване и заплашване, както и да следят внимателно какви лични данни публикува детето в социалните мрежи.

Превенцията на насилието над деца е ключова дейност в института, като експертите са насочени към първична, вторична и третична превенция, заяви изпълнителният директор на ИСДП Нели Петрова. Първичната превенция е свързана с ресурсите, в които едно обществено се създават условия, в които насилието не присъства в голяма степен в живота им.

Често разбираме тази превенция като нещо специално, което трябва да се прави отделно със социални инициативи, а то е свързано с качеството и добрата работа на всички структури, преди всичко училището за здравеопазването, културата, обясни Петрова.

Важно е семействата да бъдат подготвени и да се отнасят така, че децата да не възпроизвеждат насилието към другите.

Според Петрова училището е най-мощният агент в борбата с насилието над деца, защото е общност, в която децата могат да намерят подкрепа. „Училището за децата е повече от образователна институция“, категорична беше Петрова. Тя обаче е дълбоко убедена, че превенцията на насилието започва от семейството, което служи като модел.

НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

810 преглеждания

Comments are closed.