Повече пари за лечението на децата и бременните, предвижда правителството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca_lechenie

Повече пари за лечението на деца и бременни, както и по-високи заплати за медиците, обеща здравният министър Кирил Ананиев след среща между болнични директори и премиера Бойко Борисов.

От 1 юни ще бъдат повишени цените на някои клинични пътеки, което означава, че Здравната каса ще дава повече средства на болниците. За целта ще бъдат разпределени 50-те милиона лева, отпуснати целево след протестите на медици в последните седмици.

Тепърва ще бъдат разпределени още 30 милиона лева, обещани още през февруари за общински болници и за спешна помощ.

„От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки. Но касово ще бъдат платени заплатите през юли. Самото разпределение в конкретните лечебни заведения, при спазването на методиката, за която казах, че сме готови, се извършва на базата на вътрешни правила във всяко едно лечебно заведение”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Трудно, може би немислимо е да достигнем параметрите на браншовото споразумение за заплатите. Това ще обясня аз на колегите, както и на сестрите, които в момента протестират, за да се опитаме да успокоим напрежението”, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

От столичната педиатрична болница казват, че договорената промяна в Наредба 3 няма да реши проблемите на детското здравеопазване. Затова лекарите  излизат на протест и ще блокират булеварда пред детската болница на 10-ти май 2019 г.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

641 преглеждания

Comments are closed.