Постни лозови сарми
Необходими продукти:
лозови листа (пресни или консервирани)
1 ч.ч. ориз
2-3 глави лук, нарязани на ситно
1 ч.ч. зехтин
2 с.л магданоз, нарязан на ситно
1 с.л. копър, нарязан на ситно
джоджен, сол, черен пипер
2-3 бр. лимони
Начин на приготовление:
Сложете лозовите листа във вряща вода. В ½ чаша олио запържете лука до почервеняване. След това прибавете оризът и разбъркайте добре. Прибавете всички подправки и залейте с 2 и ½ чаши вода. Оставете на ври, докато водата изчезне.
След това, на всеки лозов лист сложете по една лъжица от сместа и завийте малки стегнати сармички.
Подреждат се плътно в тавичка, като се прибавя другата част от олиото, още малко сол, гореща вода до покриване на сармичките и сока от лимоните. Покрийте ги с капак и го оставете да поврат, докато останат на мазнина, около 30-40 минути.
При сервиране, може да ги украсите с резенче лимон.
Приятен апетит!
8,367 преглеждания