Помага ли свиренето със свирка децата да заспят по-лесно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Веднага ще ви отговоря – НЕ!

kloun-nani-na

Ники е бебе, за което знам много, но никога не съм виждала. Живее някъде в отсрещния блок и основно го гледа майка му. Карето от блокове е благодатна акустична среда, която предоставя възможността на всички, които се опитваме да сме „еко“ и се разхлаждаме през отворените прозорци, да сме съпричастни към развитието и възпитанието на „Ники, гад мръсна, ш`ти счупя главата!“ (цитатът е от „Оркестър без име“, слава Богу, а не от реалността в отсрещния прозорец).

Горещите  летни дни по неволя ме направиха съпричастна към растежа на малкия Ники. Та, както е ясно, Ники е бебе. Става в нормалното за всяко бебе време, някъде около „седем, седем и половина“, но за разлика от „а, ние двамата с Боби, пием кафе“, се мръщи на попарата. И кварталът бързо разбира за това, без старанието на информационните агенции.

Доскоро не бях му чувала гласчето. Знаех за него от тирадите на майка му, която, необяснимо защо, винаги си говори с него, когато е на балкона, а той неясно къде.

По едно време, дори си мислех, че може да си е измислила Ники-то, защото чувах само нея. Нямаше детски плач, нито детски кикот. Просто един женски глас, които не спираше да назидава, съветва, приласкава, подканя, а понякога истерично да извисява децибели.

Припомних си много детски песнички, стихчета, скоропоговорки, майката на Ники знае много от тях. И се старае. Очевидно е. Обаче, често озадачава публиката с таланта си лесно да превключва станциите на собственото си настроение. Зная, 24/7 е изключително тежък режим. И затова не я виня. И на мен ми се е случвало.

Но в петъчния следобед някак твърде много дойде тая свирка с топче!

В 14:14 Ники трябваше да е заспал, според майка му. Но, дали заради жегата или по някаква друга своя причина, малкият мъж проявяваше вече час своя мъжки инатлив характер и й се „опъваше“. Следобедната драма плавно ескалираше, предвещавайки буря, поне с едно цунами, когато явно майката на Ники откри забравена нейде свирка от последния протест на площада и взе, че я употреби!

Да кажа,че кварталчето беше утихнало в предпразничния петъчен следобед, би било пресилено, но тая свирка буквално разцепи въздухът на неправилни зъбати парчета.

Бебето се разрева съвсем истерично, а свирката все тъй цепеше 30-градусовото циганско лято навън, както се цепи басма.

Ники май нямаше шанс да заспи, дори да му приложеха шокова терапия.

Искаше ми се като на стадиона да надвикам тая какофония и да посъветвам майката на Ники, че може да пробва и по друг начин. Но лесно се дават съвети отстрани!  Пък и знам ли дали нямаше да ме „отсвири“ и мен, също като малкия.

Затова реших да споделя седем мои изпитани начина. Може пък да ни чете:

  1. Ако детето не иска да заспи следобед, причините може да са повече от обикновен бебешки инат. (Всъщност, изобщо не споделям идеята, че бебетата могат съзнателно да го изявяват преди третата си годинка.)
  2. По-добре е да се опитаме да го успокоим, а не да го стряскаме и изнервяме допълнително с викове, закани, шъткане, свирки и други агресивни шумове и методи на въздействие.
  3. Ако времето е горещо (каквото вече четвърти месец е), оставете го голичко – по памперс или гащички. Можете преди сън да го обтриете с влажна кърпа, натопена в съвсем слаба отвара от лайка и мента. А когато заспи го покрийте с лека памучна пеленка.
  4. Дайте му шише с напитка със стайна температура – най-добре бебешкия чай, който обикновено давате или слаба отвара от липа, лайка, маточина, копър.(без захар и мед)
  5. Поставете го да легне на вашето легло и легнете до него. Не го гушкайте, защото може да му е топло. Ако е зима, обратно – гушнете го и се завийте заедно под мекото одеало. И правете както правят котките – мъркайте му тихо и напевно. Не мислете, за това колко важна работа имате в този момент и вместо да я свършите, се занимавате с това „гевезе неразбрано“ , защото най-важната ви работа в този момент е да го успокоите.
  6. Нежно галете бебето по гръбчето или коремчето с длан или с палеца със съвсем лек натиск разтривайте челцето в областта над очичките.
  7. Ако нищо не помогне бебето да заспи, останете в леглото, но не повече от 30-40 минути, а след това продължете по обичайния дневен график. Нищо, че ще се движите с някой час напред. Имате реалния шанс за ранно заспало бебе в петък вечер. Не е ли добра идея уикенда ви да започне няколко часа по-рано, а?

И, моля ви, изхвърлете свирките с топче, особено когато у дома има бебе!

 

текст: Нели Терзиева
www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,240 преглеждания

Comments are closed.